Petak, 21 Juna, 2024
Rubrika:

Radulović: Češke kompanije dobrodošle za izvođača radova za izgradnju dionice auto-puta

On je na svečanom otvaranju biznis foruma Crne Gore i Češke najavio da je u nacionalnim planovima za razvoj putne infrastrukture planirana izgradnja 480 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, ukupne vrijednosti oko osam milijardi eura

Češke kompanije su dobrodošle da se prijave na Javni poziv za izvođača radova za izradu glavnog projekta i izgradnju dionice autoputa Mateševo-Andrijevica, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

On je na svečanom otvaranju biznis foruma Crne Gore i Češke najavio da je u nacionalnim planovima za razvoj putne infrastrukture planirana izgradnja 480 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, ukupne vrijednosti oko osam milijardi eura.

“Najznačajniji projekat je autoput Bar-Boljare koji će preko Beograda povezati Crnu Goru sa evropskim koridorima i učiniti Crnu Goru dostupnijom i konkurentnijom za investicije”, rekao je Radulović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Radulović je poručio da je namjera Vlade da Luku Bar razvije kao glavnu međunarodnu teretnu luku, a za to je neophodno ulaganje u putnu i željezničku infrastrukturu.

Upravo je željeznica, dodaje se, šansa za unapređenje saradnje između Crne Gore i Češke.

“Saradnja sa kompanijama iz Republike Češke u oblasti željeznice postoji od 2006. godine i perioda izvođenja radova na remontu i elektrifikaciji pruge Nikšić-Podgorica. Mi u narednom periodu planiramo nekoliko krupnih projekata u cilju unaprjeđenja željeznice, i to: sanaciju pruge na dionici Lutovo – Bratonožići – Bioče, rekonstrukciju dionice Bar – Golubovci kao i nabavka elektromotornih vozova za prevoz putnika. Uvjereni smo da Češke kompanije, u ovom sektoru, imaju adekvatno iskustvo i vjerujem da ćemo na tenderima za ove projekte imati prijavljene kompanije iz Republike Češke”, zaključio je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve