Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Radović: Zakon o CBCG u potpunosti usklađen sa evropskim sistemom

Kao jedan od panelista konferencije, Radović je prezentovala iskustva Crne Gore vezana za zakonodavne reforme koje su sprovedene u cilju obezbjeđivanja nezavisnosti centralne banke, kao jednog od mjerila u procesu pristupanja Evropskoj uniji

“Nezavisnost centralnih banaka u svijetu koji se mijenja” tema je koja je okupila guvernere centralnih banaka zemalja članica Belgijsko-holandske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda, na konferenciji na visokom nivou koja je održana 8. i 9. februara u Briselu. Na poziv organizatora, Narodne banke Belgije, na konferenciji je učestvovala guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović, saopšteno je iz CBCG.

U okviru konferencije diskutovano je o nezavisnosti centralnih banaka, kao preduslovu za uspješno vođenje monetarne politike. Takođe, naglašen je značaj očuvanja finansijske stabilnosti u kontekstu rastućih kamatnih stopa.

Tokom panela, guverneri centralnih banaka zemalja članica Konstituence predstavili su nacionalna iskustva kada je u pitanju nezavisnost vrhovnih monetarnih institucija.

“Zaključeno je da nezavisnost centralnih banaka mora imati snažno zakonsko utemeljenje, a za njeno očuvanje je neophodno poštovanje principa odgovornosti, transparentnosti i profesionalizma. Promovišući i poštujući ove principe, osigurava se zaštita centralnih banaka od političkih uticaja i, istovremeno, unapređuje kredibilitet i stabilnost finansijskog sistema, poručeno je sa konferencije”, ističe se u saioptenju.

Kao jedan od panelista konferencije, Radović je prezentovala iskustva Crne Gore vezana za zakonodavne reforme koje su sprovedene u cilju obezbjeđivanja nezavisnosti centralne banke, kao jednog od mjerila u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

„Zakon o Centralnoj banci Crne Gore u potpunosti je usklađen sa Protokolom broj 4 o Statutu Evropskog sistema centralnih banaka i Evropske centralne banke“, istakla je Radović.

Uz Crnu Goru, u sastavu Belgijsko-holandske konstituence se nalazi još 15 zemalja: Andora, Jermenija, Belgija, Luksemburg, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Izrael, Sjeverna Makedonija, Gruzija, Moldavija, Holandija, Rumunija i Ukrajina.

Osvrt na značaj nezavisnosti centralnih banaka dala je i Kristalina Georgieva, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, kao jedan od učenika konferencije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve