Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Radovanović: Saradnja privrednih komora doprinosi stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta

Kako je saopšteno iz PKCG, Radovanović je juče učestvovao u radu sjednice Izvršnog odbora Asocijacije privrednih komora Mediterana – ASCAME, koja je održana u Barseloni

U Privrednoj komori Crne Gore (PKCG) smo svjesni da saradnja privrednih komora doprinosi stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, jačanju ekonomskih veza i podsticanju održivog ekonomskog razvoja regije, kazao je potpredsjednik PKCG Pavle D. Radovanović.

Kako je saopšteno iz PKCG, Radovanović je juče učestvovao u radu sjednice Izvršnog odbora Asocijacije privrednih komora Mediterana – ASCAME, koja je održana u Barseloni.

“Tokom sastanka, između ostalog, razmotren je akcioni plan ove asocijacije za 2024, planirani događaji za naredne dvije godine, realizacija potpisanih sporazuma o saradnji na polju obrazovanja, ekonomskog i društvenog razvoja mladih, kao i obnavljanja prirodnog kapitala ovog područja, te očuvanja okeana. Prezentovani su izvještaji vezani za međunarodne projekte koji se implementiraju na području Mediterana, te saradnja i mogućnosti umrežavanja članica”, navodi se u saopštenju.

Razgovarano je o novim uslugama za članice, povezivanju Evrope, Bliskog istoka i Afrike u cilju podsticanja poslovanja i investicija, kao i o realizaciji Nedjelje zajednice komora ASCAME.

Skup je, u ime domaćina, otvorio predsjednik Privredne komore Barselone Josep Santacreu, govoreći o svojoj predanosti da promoviše ekonomiju ove regije, te potrebi jačanja njene pozicije u globalnom okviru.

Predsjednički izvještaj podnio je čelnik asocijacije Ahmed M. El Wakil koji je, kako se navodi, apostrofirao važnost saradnje mediteranskih država čemu posebno doprinosi partnerstvo privrednih komora u okviru ASCAME.

“Cilj ASCAME-a je da ostvari misiju asocijacije i da nastavi da podstiče rast i jača uticaj mediteranskih privrednih komora. Neprocenjivo iskustvo i liderstvo privrednih komora su od suštinskog značaja za usmjeravanje budućih strategija i inicijativa”, istaknuto je na skupu.

Kako je saopšteno, svi međunarodni projekti koje ASCAME implementira i razmatra služe kao instrumenti naglašavanja važnosti zelene ekonomije, energetske efikasnosti, kulturnog nasljeđa, inovacija, investicija i tehnološkog razvoja.

“U PKCG smo svjesni da saradnja privrednih komora doprinosi stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, jačanju ekonomskih veza i podsticanju održivog ekonomskog razvoja regije, pa smo zato aktivni i u okviru Asocijacije privrednih i industrijskih komora Mediterana (ASCAME). Razgovarali smo o jačanju privredne saradnje, kao i o načinima rješavanja izazova koji se odnose na zeleni i plavi rast, zaštitu životne sredine i održivost”, rekao je Radovanović.

Jačanje poslovne saradnje će biti podržano i osnivanjem Mediteranskog biznis kluba (MEDBusiness Club) čiji članovi će biti privrednici iz Evrope, Bliskog Istoka i Afrike.

“ASCAME MEDBusiness Club će postati odlična platforma za održavanje kontakta i odnosa u okviru cijele mreže, kao i za promociju i olakšavanje trgovine”, kazao je Radovanović.

ASCAME je neprofitna međunarodna organizacija koja predstavlja privatni sektor iz 23 zemlje, okupljajući više od 300 komora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve