Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

Poslovni forum s Češkom: Ulaganje u Crnu Goru je investicija u budućnost EU

Forum je organizovala Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Privrednom komorom Češke i ambasadom te države

Forum privrednika Crne Gore i Češke organizovan je 27. maja u okviru zvanične posjete državno-privredne delegacije Republike Češke na čelu sa ministrom saobraćaja Martinom Kupkom našoj državi, te održavanja Pete sjednice Mješovite komisije za implementaciju Sporazuma o ekonomskoj i industrijskoj saradnji dvije zemlje.

Forum je organizovala Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Privrednom komorom Češke i ambasadom te države.

“Skup su otvorili ambasadorka Češke Janina Hrebičkova, potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Gjeloshaj, ministri saobraćaja dvije zemlje Martin Kupka i Filip Radulović, te potpredsjednici privrednih komora Nikola Vujović i Radek Jakubský”, saopšteno je iz Privredne komore.

Privrednu delegaciju činile su češke kompanije iz sektora saobraćaja i infrastrukture, građevinarstva, mašinogradnje, komunalne industrije, logistike i IT sektora.

Ambasadorka Hrebičkova, je istakla dugogodišnju podršku Češke integracionim procesima Crne Gore i pozdravila napredak postignut tokom posljednjih pola godine na putu ka EU. Događaji poput Foruma i sjednice Mješovite komisije su dio te podrške.

“Željeli bismo da se ekonomska saradnje dvije zemlje dodatno produbi i ukorijeni, jer još postoji dosta prostora za njeno intenziviranje i danas želimo da popunimo taj prostor direktnim kontaktima između predstavnika ministarstava i kompanija, kroz razmjenu informacija i ideja. Svaka ekonomska saradnja nosi šire pozitivne implikacije u kontekstu razmjene zajedničkih evropskih vrijednosti. Interesi naših kompanija i ulaganja u Crnu Goru takođe su investicije u našu zajedničku evropsku budućnost, zajedničku evropsku stabilnost i zajednički evropski kredibilitet”, poručila je Hrebičkova,

Ona je istakla da projektima vezanim za izgradnju moderne saobraćajne infrastrukture i povezivanje sa evropskim koridorima, Crna Gora, kao članica CEFTA, EFTA i NATO saveza, ima mnogo toga da ponudi investitorima, uz efikasan poreski sistem i liberalnu trgovinu.

“Postoji interes čeških kompanija za brojne projekte konektivnosti i one mogu mnogo da ponude u smislu modernizacije željeznice, autoputeva, u oblasti pametnih tehnologija i drugim oblastima”, rekla je ambasadorka.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Nik Đeljošaj stakao je važnost poslovnog foruma i sjednice Međudržavne komisije kao potvrde da intenzivna ekonomska saradnja zauzima ključno mjesto u kontinuiranom snaženju bilateralnih odnosa dvije države.

“Poslovni forum predstavlja značajnu sponu između naših privrednih sektora i daje dodatni impuls razvoju ukupnog privrednog potencijala Crne Gore i Republike Češke”, kazao je Đeljošaj.

Prema njegovim riječima, evropski put Crne Gore je na pravom kolosjeku.

“Rješavajući izazove na tom putu Crna Gora je odlučna da istraje i bude primjer čitavom regionu. Kroz konkurentan ambijent za poslovanje sa značajnim potencijalima u oblasti energetike, turizma, IT, poljoprivrede i industrije, Crna Gora je pouzdana investiciona destinacija, a posebno je prepoznata po niskim poreskim stopama, jednakom tretmanu domaćih i inostranih investitora, kao i stalnom unapređenja poslovnog ambijenta”, rekao je Đeljošaj.

Navedeno, ističe on, prepoznaje i Češka, što potvrđuje i kontinuirani priliv investicija iz ove zemlje, koji je u prethodnoj godini iznosio više od 12 miliona eura, što je rast od preko 80 odsto u odnosu na 2022.

Potencijale za jačanje saradnje vidi u oblasti izgradnje saobraćajne infrastrukture, energetskoj efikasnosti, turizmu, ekologiji, te obrazovanju, nauci i tehnologiji i zdravstvu.

“Naša je obaveza da posvećenim zalaganjem dodatno ohrabrimo ekonomsku saradnju jer postoje brojne mogućnosti za njeno dalje unapređenje kroz realizaciju konkretnih inicijativa i projekata”, kazao je Đeljošaj.

Ministar saobraćaja Češke Martin Kupka navodi da visoko cijeni napore koje Crna Gora ulaže na priključivanju EU, što je doprinos stabilnosti na Balkanu.

“Za Vladu Češke je visoko na listi prioriteta da doprinese daljoj evropskoj integraciji svi zapadnobalkanskih zemalja, naročito Crne Gore”, rekao je Kupka.

Ističe da su brojne teme za razgovor sa crnogorskim partnerima, a odnose se na razvoj infrastrukture, inovacije, modernizacija saobraćajnih sistema, pametna i autonomna mobilnost, dekarbonizacija i brojne druge.

“Siguran sam da u oblasti saobraćaja posebno možemo mnogo toga da ponudimo jer je Češka tehnološki napredan partner koji je ekonomiju izgradio upravo na izvozu, investicijama, istraživanju i razvoju te inovacijama. Naša željeznička industrija je veoma uspješna na stranim tržištima i može pomoći željezničkom sistemu Crne Gore”, rekao je Kupka.

On je dodao da mogu takođe ponuditi ekspertizu u projektima izgradnje saobraćajne infrastrukture, komponentne pametne mobilnosti i doprinijeti bezbjednosti ovog sistema.

Ministar saobraćaja Crne Gore Filip Radulović kazao je da Vlada Crne Gore planira je izgradnju 480 km autoputeva i brzih saobraćajnica, ukupne vrijednosti oko osam milijardi eura. Najznačajniji među projektima je izgradnja autoputa Bar-Boljare.

“Očekujemo veliko interesovanje renomiranih svjetskih kompanija koje će svojim znanjem i tehnologijom moći adekvatno odgovoriti ovako izazovnom projektu. Ovom prilikom želimo da pozovemo i kompanije iz Češke da učestvuju na ovom pozivu, kao i na drugim projektima koji će biti aktuelni u narednom periodu”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, Luku Bar moramo razvijati kao glavnu međunarodnu teretnu luku i to na način da treba povećati stepen iskorišćenosti postojećih kapaciteta, ali i razvijati nove koji će dovesti do unapređenja lučkih usluga.

“Da bismo valorizovali Luku Bar, moramo ulagati u putnu i željezničku infrastrukturu. Jedino na ovaj način, Luka Bar može postati konkurentna u odnosu na druge luke u Jadransko-jonskoj regiji”, rekao je on.

Podsjetio je na dobru saradnju sa kompanijama iz Češke u oblasti željeznice, koja datira još od 2006. godine. Najavio da će se u narednom periodu sanirati 13 čeličnih mostova, 8 tunela, 20 km pruge na dionici Lutovo-Bratonožići-Bioče, rekonstrukcija dionice Bar-Golubovci kao i nabavka elektromotornih vozova za prevoz putnika.

“Vjerujem da ćemo na tenderima za ove projekte imati prijavljene kompanije iz Republike Češke”, zaključio je ministar.

Potpredsjednik Privredne komore Nikola Vujović je kazao da je Crna Gora otvorena za poslovnu saradnju i investicije, te istakao da ona nudi raznovrsne poslovne prilike u sektorima poput turizma, energetike, IT industrije i infrastrukture, a potencijali za saradnju postoje i u zajedničkim projektima namjenske industrije.

“Siguran sam da će poslovni forum pružiti platformu za identifikaciju konkretnih projekata i partnerstava koji će koristiti objema stranama. Vjerujem da kroz otvoren dijalog i zajedničke napore možemo ostvariti velike uspjehe”, zaključio je Vujović.

Potpredsjednik Privredne komore Češke Radek Jakubský ističe da ova poslovna asocijacija zastupa 16.000 kompanija koje daju oko 60 odsto BDP-a.

“Imamo mnogo toga da ponudimo i radujemo se saradnji naših zemalja. Nudimo stručna znanja, proizvode i prilike u različitim oblastima, ne samo u domenu saobraćaja i prevoza, na koje smo danas fokusirani. Postoje velike prilike za saradnju i u tretmanu otpadnih voda, zdravstvu, IT-u, i brojnim drugim oblastima. Želimo da zajednički prosperiramo u budućnosti i otvorimo nova radna mjesta realizujući dugoročne projekte koji doprinose stabilnosti u regionu”, rekao je Jakubský.

U nastavku foruma, prezentovani su ekonomski potencijali dvije države, za šta su bili zaduženi Andrej Lakić iz Agencije za investicije Crne Gore i Jiří Hansl iz Privredne komore Češke.

Forum, održan u hotelu Cue u Podgorici, okončan je bilateralnim razgovorima privrednika o mogućnostima uspostavljanja partnerstava na konkretnim poslovima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve