Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Poreska inspekcija: Izrečene kazne u iznosu od 1.244.300 eura

U periodu od 1. maja do 13. avgusta

Poreski inspektori su u periodu od 1. maja do 13. avgusta ove godine izvršili 3.326 provjera regularnosti poslovanja i utvrdili nepravilnosti kod 305 poreskih obveznika, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

Kako se navodi, utvrđene nepravilnosti odnose se na neevidentiranje prometa roba i usluga, neuplaćivanje pazara na zakonom propisan način, neobračunavanje ili nepravilno obračunavanje PDV-a, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanje djelatnosti bez prethodno izvršene opšte poreske registracije.

“Po tom osnovu izdato je 395 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1.244.300 eura. Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 969.012 eura od čega je naplaćeno 576.012 eura ili 59,44 odsto”, kazali su iz UPC-a.

Takođe, ističu, naplata novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od 8 dana (umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima) Prema ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod 12 poreskih obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

“Uprava prihoda i carina intenzivirala je kontrole u primorskim i sjevernim opštinama u dijelu opšte poreske registracije, podnošenja poreskih prijava, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijavljivanja radnika”, navodi se u saopštenju.

Vrše se i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je poreski organ bio u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga. Građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707.

“Pitanja vezana za primjenu poreskih propisa možete poslati na mail adresu [email protected] radi dobijanja detaljnih odgovora sa pregledom poreskih propisa u ovoj oblasti”, zaključuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve