Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Politico: EU odbio pomoći Crnoj Gori u otplati kineskog kredita

Politico navodi da su visoki crnogorski zvaničnici proteklih sedmica tražili od EU-a pomoć za vraćanje  zajmakredita, koji iznosi četvrtinu ukupnog duga zemlje i baca svjetlo na uticaj Kine na Zapadnom Balkanu ali je Brisel u ponedjeljak odbio taj zahtjev

Evropska unija odbila je molbu Crne Gore za pomoć u otplati kineskog kredita za nedovršeni autoput u iznosu od milijardu dolara koji je tu zemlju uvalio u dužničku krizu, piše briselski portal Politico.

Politico navodi da su visoki crnogorski zvaničnici proteklih sedmica tražili od EU-a pomoć za vraćanje  zajmakredita, koji iznosi četvrtinu ukupnog duga zemlje i baca svjetlo na uticaj Kine na Zapadnom Balkanu ali je Brisel u ponedjeljak odbio taj zahtjev.

„EU je već najveći pružalac finansijske pomoći Crnoj Gori, najveći investitor i najveći trgovinski partner”, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano na redovnom brifingu za novinare, prenijela je Beta.

“I dalje smo uz njih, ali ne vraćamo zajmove koje uzimaju od trećih strana”, dodao je.

Stano je rekao da “EU brine zbog socioekonomskih i finansijskih učinaka nekih kineskih ulaganja ili duga koji neka kineska ulaganja mogu imati u zemlji jer postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i dužničke zavisnosti”.

Crnogorsko zemljište kao garancija

Politico piše da odluka Brisela rizikuje otvaranje vrata kineskom državnom zajmodavcu, Izvozno-uvoznoj banci Kine da kontroliše imovinu u vlasništvu Crne Gore.

Portal podsjeća i na kritike da je prethodna vlada Crne Gore donijela lošu odluku kada je 2014., suprotno savjetu iz EU-a, prihvatila kineski zajam, koji pokriva 85 posto troškova za kontroverzni projekat autoputa koji još nije dovršen.

Dodaje se da su i druge zemlje poput Šri Lanke, Pakistana i Džibutija koje su prihvatile atraktivne ponude zajmova u okviru kineske inicijative Pojas i put, sada pod finansijskim pritiskom da ih vrate, što otvara rizik njihovog izlaganja kineskom uticaju.

Kina drži četvrtinu crnogorskog duga, a uprkos velikim kašnjenjima u izgradnji autoputa, prva otplata dospijeva u julu.

Ako bi Crna Gora zatajila, odredbe ugovora daju Kini pravo na pristup crnogorskom zemljištu kao garanciji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krsto
16.04.2021-16:33 16:33

Sta to bi Dritane Bazdovicu???Ne pomaze prosjakluk…A mozda da prodas Volvo, Audi, novi mercedes Majbah koji ste upravo kupili sat sa ruke od 17 000 EVRa a i onaj tvoj 21 milion Evra bi pomogao?Zasto je kredit od 750 miliona koji ste ti i tvoja srbijanska vlada podigli podignut s tri puta vecom kamatom nego sto je bilo do sada??Da se mozda vi iz vlade niste malo ugradili u taj kredit???Bivsa vlast nas je zaduzila 4 milijarde za 30 godina..s najnizom mogucom kamatom..a ti i tvoj Krivi nas zaduziste 750 miliona posle samo 3 mjeseca na vlasti