Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Podnijeli krivičnu prijavu protiv sudije Magdalene Zečević

Eurofaks i Rivijera Kotor podnijeli krivičnu prijavu optužujući Magdalenu Zečević da je u višedecenijskom sporu koji su imali sa opštinom Kotor oko zemljišta na kom je izgrađen PC Rivijera, nezakonito ukinula presudu u njihovu korist

Kompanija Eurofaks i poslovni centar Rivijera Kotor pokrenuli su protiv sutkinje Višeg suda u Podgorici Magdalene Zečević disciplinski postupak kod Sudskog savjeta i podnijeli krivičnu prijavu optužujući je da je u višedecenijskom sporu koji su imali sa opštinom Kotor oko zemljišta na kom je izgrađen PC Rivijera, nezakonito ukinula presudu u njihovu korist.

Tvrde da su bili izloženi višestrukim pokušajima ,,kriminogenih struktura, a potom i nekih pojedinaca iz Kotora“ da im otmu zemlju koju su kupili u sklopu privatizacije nekadašnjeg hemijskog preduzeća Rivijera. Dodaju da je javnosti poznato na šta su bile spremne ,,kotorske institucije i pojedine sudije da bi se neko dokopao tuđeg vlasništva“, ali da su došli do pravde kroz presude iz 2009. i 2021. godine.

– Međutim, sada se sudija Višeg suda Magdalena Zečević sasvim neshvatljivo i krajnje čudno stavila u preispitivanje odluka svojih kolega i to na način koji je suprotan zakonu. Njenom najnovijom odlukom iz februara 2023. godine maltene daje „obavezno uputstvo“ Osnovnom sudu u Kotoru da u ponovnom postupku ima u vidu činjenicu da je presuda Osnovnog suda u Kotoru iz 2009. godine ,,neosnovana“. Ova rečenica nije dio rubrike „Vjerovali ili ne“, već je prepisan dio iz obrazloženja odluke Višeg suda u Podgorici. Znači, mora se ponovo krenuti u upornu pravnu i beskompromisnu borbu sa tim pojedincima koji uzimaju pravdu u svoje ruke na sumnjiv način i sa upitnim motivima – navode iz Eurofaksa i PC Rivijera.

Iako je prvostepenom presudom kotorskog suda utvrđeno da opština Kotor ima pravo na zemljištu i objektima u Škaljarima, a Rivijera na 84,5 hiljada kvadata upisanih u listu nepokretnosti 6 KO Privredna zona, ta presuda je preinačena u dijelu zahtjeva opštine, a potvrđena u korist Rivijere, što je potvrdio i Vrhovni sud. Tada je opština eventualnim zahtjevom tražila da im isplate skoro devet miliona eura kao nadoknadu po tržišnoj cijeni, ali se o njemu prvobitno nije raspravljalo, jer jer usvojen primarni. U novom postupku u kojem je kotorski sud prije dvije godine donio presudu, utvrđeno je da opština nema pravo ni na višemilionsku nadoknadu, ali je vijeće sudija kojim je predsjedavala sutkinja Zečević tu presudu ukinulo i postupak vratilo na početak. U žalbi opštine koju je Viši sud usvojio stoji da je riječ o eventualnom tužbenom zahtjevu iz starog postupka, te da on nije mogao zastarjeti, što je ovaj sud uvažio.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve