Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Ograničena cijena peleta: Tona maksimalno 269 eura kod proizvođača, 320 u trgovini na malo

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je kako ovom dopunom Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, Crna Gora postaje najkonkurentnija zemlja u regionu po pitanju cijene peleta

Vlada Crne Gore je, na prijedlog Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, i u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, usvojila odluku kojom se ograničava prodajna cijena peleta na maksimalno 269 eura po toni kod proizvođača i 320 eura u trgovini na malo.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je kako ovom dopunom Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, Crna Gora postaje najkonkurentnija zemlja u regionu po pitanju cijene peleta.

”Svuda oko nas ta cijena varira od 450 do 480 eura ili preko. Da ne pričam o zemljama Evropske unije (EU) gdje to ide do 500 i 600 eura po toni. Zahvaljujem proizvođačima peleta sa kojima je postignut dogovor da se prema domaćem tržištu nastupi sa takvim cijenama. Oni su se obavezali da će obezbijediti određene količine. Mi smo precizirali da 15 odsto proizvodnje mora biti namijenjeno crnogorskom tržištu, a ostatak mogu da izvezu, jer oni mnogo više proizvode nego što su potrebe Crne Gore, pa samim tim imaju pojačan izvozni kapacitet. Kolega Joković i ja pratimo situaciju i ukoliko bi došlo do bilo kakvog pomjeranja ili do nestašica bili bismo spremni i da zabranimo izvoz ali za sada nemamo te informacije”, kazao je Đurović.

U Crnoj Gori se godišnje prema podacima Monstata proizvede od 80-90 hiljada tona peleta, dok su domaće potrebe oko 20 hiljada tona.

”Stanje na tržištu peleta i značajan porast cijena ovog proizvoda u odnosu na prethodnu godinu uslovili su potrebu za donošenjem ove privremene mjere od strane Vlade Crne Gore kako bi se zaštitio životni standard građana, posebno u vrijeme pribavljanja neophodnih zaliha za predstojeću sezonu grijanja”, kazali su Ministarstva ekonomskog razvoja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
12.08.2022-10:46 10:46

Laž, i u Srbiji su ograničili cene peleta na 320 eura