Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Odžić: Spajić zadužuje državu tajno, ne za razvoj već za potrošnju

Nameće se i realno pitanje, koliko se od tog zaduženja planira realizovati emisiju hartija od vrijednosti, a koliko kod komercijalnih banaka i inostranih finansijskih institucija

Najave dodatnog zaduženja 44.Vlade Crne Gore ne bi bile toliko sporne, jer su projektovane Zakonom o budzetu za 2024.godinu. Sporno je međutim što ova vlada i dalje nastavlja stopama svog političkog i duhovnog oca Zdravka Krivokapića, zadužujući državu “tajno ali organizovano”, kazao je Petar Odžić, zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije.

“Problematično je i to što bi država do kraja godine mogla da se zaduži za dodatnih milijardu eura! Slabije punjenje budžeta od planiranog, pad robne razmjene, kao i izvoza, samo su neki od faktora koji su “požurili” vladajuću garnituru da posegnu za zaduživanjem”, kazao je Odžić.

Nameće se i realno pitanje, koliko se od tog zaduženja planira realizovati emisiju hartija od vrijednosti, a koliko kod komercijalnih banaka i inostranih finansijskih institucija.

“Ovo je jako bitno jer nije nevažno da li uzimamo stotine miliona po 3.7 posto ili vrtoglavih 6.8 posto, što je bio slučaj prilikom poslednjeg zaduženja. Važno je napomenuti da ni euro od prošlog, ali ni od ovog, neće biti utrošeno na kapitalne projekte nego isključivo na tekuću potrošnju i pokrivanje dospjelih dugovanja”, navodi Odžić.

Pita hoće li ova garnitura, kao i Vučić u Srbiji, i posle ovoliko godina kriviti “bivši režim” za sadašnje rupe u budzetu.

“Naravno nameće se i pitanje ako imamo tolike “rupe” u budžetu,  kako će se realizovati obećanje koje ih je dovelo do vlast, a koje po priznanju Predsjednika Milatovića ni oni sami nisu vidjeli na papiru. Ako su i to planirali da urade uz pomoć zaduženja, a na račun budućih generacija, samo kako bi mogli izaći na izbore, onda to predstavlja organizovano urušavanje finansijskog sistema države! Bilo kako bilo, iako tajno, novi-stari “eksperti” nas guraju u finansijki ambis, dok se skreće pažnja na već uništeni bezbjedonosni sektor, kao i urušavanje spoljne politike države”, poručuje Odžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
05.03.2024-10:39 10:39

Uz sve to plus minimum hiljadu zaposlenih po raznim osnovama rekonstrukcijom svetosavske vlade 5 novih ministarstava put puta i zaduzivanje “normalno”,e to je “mozak Spajic”.