Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Odžić: Kada proizvodnju hrane izdignemo na nivo da nam uvoz nije potreban možemo reći da smo na dobrom putu

''Prema podacima samo voća i povrća Crna Gora uveze preko 40 miliona, a izvoz nam je na oko 7 miliona. Ako na to dodamo činjenicu da je Crna Gora za 6 godina uvezla oko 54 miliona eura vode (9 miliona godišnje), iako smo među 5 zemalja po kvalitetu i količini dostupne vode u svijetu, onda nešto debelo nije u redu''

Prema zvaničnim podacima u 2021. godini robna razmjena Crne Gore iznosila je 2,942 milijarde eura, što je gotovo 20 odsto više nego u 2020. godini koja je bila ugrožena globalnom pandemijom kovida 19, saopštio je član Predsjedništva SDP-a, Petar Odžić. 

Prema njegovim riječima, ovakav podatak bi bio ohrabrujući da ne znamo da je ukupan izvoz bio svega oko 437 miliona, dok smo uvezli preko 2.9 milijardi, što bi značilo da na je pokrivenost uvoza izvozom svega 17.4 odsto.

“Ovo su alarmantni podaci, koji nam govore o tome da naša država gotovo da nema proizvodnju i realni sektor. Prema podacima samo voća i povrća Crna Gora uveze preko 40 miliona, a izvoz nam je na oko 7 miliona. Ako na to dodamo činjenicu da je Crna Gora za 6 godina uvezla oko 54 miliona eura vode (9 miliona godišnje), iako smo među 5 zemalja po kvalitetu i količini dostupne vode u svijetu, onda nešto debelo nije u redu”, ocijenio je Odžić.

On ističe kako je jasno da su globalni trendovi da se tržište mora regulisati samo, ali država mora biti korektivni faktor, i mjerama pospješiti i stimulisati proizvodnju, kako bi u vremenima krize bili što manje zavisni od uvoza. Zemlja čija je osnovna grana turizam, nužno mora razvijati poljoprivredu i proizvodnju hrane, kako bi jedan dio ljudi radio u turizmu, a drugi dio za turizam.

“Kada uspijemo da proizvodnju hrane izdignemo na nivo da nam uvoz nije potreban i uvežemo ga sa turizmom, možemo reći da smo na dobrom putu. Do tada, ostaje nam da radimo na pravljenju pozitivnog ambijenta, otklanjanju biznis barijera, podstičući razvoj i unapređenje realnog sektora, sa akcentom na proizvodnji hrane”, zaključio je Odžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve