Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Od 15. juna roming u Evropi više ne postoji

– Ovo je zadnji dio slagalice. Od 15. juna Evropljani će moći da putuju širom Evropske unije bez naplate usluga rominga – izjavio je potpredsjednik Evropske komisije Andrus Ansip, zadužen za digitalno tržište

foto: wired.co.uk

Pregovarači Evropskog parlamenta, Veća i Komisije dogovorili su se oko regulisanja veleprodajnih cijena koje telekomunikacijski operateri međusobno naplaćuju za usluge rominga, što je zadnji element koji je preostalo ispuniti za konačno ukidanje naplate rominga u Evropskoj uniji od 15. juna ove godine.

– Ovo je zadnji dio slagalice. Od 15. juna Evropljani će moći da putuju širom Evropske unije bez naplate usluga rominga – izjavio je potpredsjednik Komisije Andrus Ansip, zadužen za digitalno tržište.

Od 15. juna svi građani EU moći će da koriste svoje mobilne telefone i van svoje matične mreže po istim cijenama koje su dogovorili sa svojim operaterom za korišćenje u svojoj zemlji, piše “Jutarnji”.

Tri evropske institucije dogovorili su najviše cijene koje operateri mogu međusobno da naplaćuju za usluge u romingu.

Tako će veleprodajna cijena za glasovne pozive od 15. juna moći da najviše košta 3,2 centa, a za SMS 1 cent.

Što se tiče interneta, dogovoreno je postupno smanjenje za predstojeće petogodišnje razdoblje. Od 15. juna ove godine za 1 GB će se naplaćivati najviše 7,7 evra (960 dinara), a postupnim smanjivanjem doći će se na 2,5 eura od 1. januara 2022. godine.

Dogovor o veleprodajnim cijenama nije bilo lako postići jer postoje različiti interesi zemalja članica. Južne članice, koje primaju najviše turista, među njima i Hrvatska, zauzimale su se za što viši cjenovni plafon jer su operateri isticali da moraju puno da investiraju kako bi mogli da pruže odgovorajuću uslugu za veliki broj turista, dok su sjeverne članice željele što manji plafon, bojeći se između ostaloga, da operateri ne povećaju domaće cijene kako bi nadoknadili gubitke na romingu.

Izvor: Telegraf.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve