Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

PAF, PAF! Spajić o zaduženju: Obveznice su emitovane u dolarima jer je jeftinije

Vlada Crne Gore se juče zadužila 750 miliona dolara na sedam godina, sa stopom od 5,88 odsto zbog, kako su naveli, vraćanja starih dugova i očuvanja javnih finansija

Jedina relavantna kamatna stopa za Crnu Goru je 5,88 odsto, a obveznice smo emitovali u dolarima jer je to jeftinije, kazao je premijer Milojko Spajić na današnjoj konferenciji za medije koja je sazvana nakon što se juče Crna Gora na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila 750 miliona dolara (USD), emitovanjem državnih obveznica.

Premijer je pojasnio da su obveznice emitovane u dolarima jer je jeftinije, a kako je rekao ovim Crna Gora vraća tačno 687 miliona eura, kamate ne vraćamo.

“Finalni proizvod je u eurima i taj finalni rezultat daje 687 miliona eura sa efektivnom kamatnom stopom u iznosu od 5,88 odsto. Prije godinu dana kada se Crna Gora zadužila kod Dojče banke, tada nam je finalna kamata bila 11 odsto. Obveznice su emitovane u dolarima jer je to jeftinije”, rekao je Spajić.

Prema njegovim riječima ova pozajmica biće isključivo namijenjena za vraćanje stranih kredita i potencijalno kapitalnih investicija. Spajić poručuje da se taj novac neće koristiti za javnu potrošnju, kao što su plate, penzije, socijalna davanja…

“Nijedan euro iz ove emisije obveznica neće biti iskorišćen na tekuću potrošnju – plate, penzije, već isključivo na vraćanje starih dugova i potencijalno za kapitalne investicije”, poručio je Spajić.

Spajić je apelovao na medije da ubuduće pažljivije izvještavaju o emisiji obveznica.

”Prkosili su svim pravilima londonske berze koji nalažu da transakcija nije javna dok se ne završi čitav proces, kada ta obveznica može slobodno da se trguje na berzi i da svi njeni detalji postaju dostupni svima. Uprkos tome, pojedini mediji i kvazi analitičari nijesu prestajali da bombarduju javnost sa špekulacijama, poluistinama i lažnim informacijama. Zamolio bih vas da u budućnosti to više ne radite, pozovite Ministarstvo finansija, Vladu, pokušaćemo da vam objasnimo”, naveo je, između ostalog, Spajić.

“Percepcija prosječnog investitora je da je Crna Gora mnogo jača nego kreditni rejting B. Oni kupuju obveznice za sedam godina, oni znaju šta rade, ukoliko se ovako nastavi ministar finansija  Novica Vuković biće najbolji ministar u istoriji Crne Gore”, rekao je Spajić.

Istakao je da sada imamo potražnju za obveznicama od pet milijardi.

“Crna Gora je od juče zvančno na indeksu J.P. Morgan”, saopštio je premijer.

Da je zaduženje bilo u eurima, dodao je, kamatna stopa bi bila 6,4-6,5 odsto. Ovako je smanjena, istakao je premijer.

“MMF je za ovu godinu projektovao da ćemo se zaduživati 7,5-8 odsto, nijesu nam vjerovali da će biti ispod sedam odsto. Ne da je bilo ispod sedam, nego ispod šest odsto. Čak ni države iz regiona, sa kreditnim rejtingom, nemaju takav kreditni diferencijal”, rekao je Spajić.

On je najavio da će Crna Gora u sljedeće tri godine morati da vraća po pola milijarde eura starih kredita.

“Crna Gora će svake godine ići na tržište obveznica, to je sasvim normalno. Nijedna država na svijetu nema nula duga po BDP-u, to ne treba da bude target nikada, naš dug treba da bude ispod 60 odsto i to je najbitnija informacija, nama je sad dug nešto iznad 60 odsto, 2020. godine je bio preko 100 odsto”, podsjetio je Spajić.

Ministar finansija Novica Vuković je saopštio da je potražnja za obveznicama oslikala stabilnost Crne Gore.

Na pitanje o uslovima hedžinga i da li je on urađen na berzi, premijer je odgovorio da se on nikad ne radi na berzi.

“Ako nađete hedžing aranžman koji je urađen na berzi, ja vam dajem milion koji nemam. On je urađen u poluproizvodu koji nas dovodi do finalnog. On je potpuno transparentan i biće javno objavljen. Ne postoji trošak za hedžing”, kazao je premijer.

Prema njegovim riječima kamatna stopa neće biti veća.

“Ulovili smo trenutak koji je jako povoljan za nas”, odgovorio je Spajić na pitanje novinara.

Istakao je da vjeruje da će tekuću potrošnju do kraja godine uspjeti da pokriju iz prihoda.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore zadužila se juče 750 miliona dolara na međunarodnom tržištu emitovanjem državnih obveznica. Zaduženje je u dolarima, a planira se hedžing angažman kojim bi se država zaštitila od valutnog rizika.

Tražnja za obveznicama je bila 4,75 milijardi dolara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Walter
07.03.2024-14:51 14:51

Građani CG treba da znaju da je HEDŽING angažman odrađen preko GOLDMAN SASH BANK ,London i neka provjerenovinari kada je Premijer postao vlasnik akcija u Goldman SASH banci,a još “suptilnije” kako i kada je njegov “dugogodišnji prijatelj ” L.Boskovich postao VICE PRESIDENT GOLDMAN SASH BANKE U Londonu.
Naravno takav se “uspjeh” stekao PRVIM HEDŽINGOM” ili sa više drugih nepovezanih transakcija.Odgovor će nam dati nadležni u skorije vrijeme