Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Neophodna saradnja Privredne komore i Uprave prihoda u oblasti izgradnje privrednog sistema

Golubović i Damjanović potpisali Sporazum o saradnji Privredne komore i Uprave prihoda i carina

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović potpisali su 12. maja 2021. godine Sporazum o saradnji ove dvije institucije, čiji je cilj uspostavljanje saradnje u oblasti izgradnje privrednog sistema.

“Potvrđujući posvećenost razvoju biznisa kao jednog od najznačajnijih faktora društvenog i ekonomskog prosperiteta i spremnost da kroz saradnju značajnije doprinesu ukupnoj konkurentnosti i ekonomskom jačanju države, Privredna komora Crne Gore i Uprava prihoda i carina zaključuju Sporazum, čiji je cilj uspostavljanje saradnje u oblasti izgradnje privrednog sistema, predlaganja mjera razvojne i tekuće ekonomske politike i rješavanja drugih pitanja od značaja za njegove potpisnike”, navodi se u dokumentu.

Damjanović ističe da se potpisivanjem Sporazuma finalizuje i formalizuje dogovor sa Privrednom komorom koji će rezultirati čvršćom i dugoročnom saradnjom institucija.

“Intenzivna saradnja Uprave prihoda i carina sa Privrednom komorom Crne Gore je neophodna i nadam se da ćemo realizovati i više zajedničkih aktivnosti nego što smo planirali. Upravi prihoda i carina je potrebno partnerstvo sa organizacijom koja okuplja crnogorske privrednike, kao i što jača privreda koja doprinosi rastu državnih prihoda”, kazao je v.d. direktora Damjanović.

Predsjednik Vlastimir Golubović podsjetio je na veoma kvalitetnu saradnju Privredne komore sa Poreskom i Upravom carina koje su sada objedinjene u isti organ pod rukovodstvom Damjanovića.

“Prioritet aktivnosti u Privrednoj komori je borba protiv sive ekonomije. Uprava i prihoda i carina je organ koji će se, uz ostale državne institucije, boriti protiv te pošasti, a u Komori imate pravog sagovornika i iskrenog partnera”, rekao je Golubović.

Kako navode, predmet saradnje Privredne komore i Uprave prihoda i carina odnosi se na: unapređenje poslovnog ambijenta i zaštitu konkurencije, međusobnu razmjenu informacija i podataka o privrednim subjektima, preduzimanje zajedničkih aktivnosti u borbi protiv sive ekonomije, sprovođenje zajedničkih istraživanja, primjenu ATA i TIR sistema, i drugih javnih ovlašćenja prenijetih iz carinskih propisa (potvrde o nepreferencijalnom porijeklo robe, potvrda da se roba ne proizvodi u Crnoj Gori itd.), zajedničku organizaciju edukacija, okruglih stolova i drugih stručnih skupova na teme iz nadležnosti Uprave prihoda i carina i druge oblike saradnje od zajedničkog interesa.

Dodaje se da će Uprava prihoda i carina dostavljati podatke koji se odnose na crnogorske kompanije i carinski postupak, koji će Privrednoj komori omogućiti vršenje kvalitetnih i detaljnih analiza poslovanja privrednih subjekata potrebnih i za dalje aktivnosti dUprave prihoda i carina.

Potpisivanju su prisustvovali i potpredsjednica Privredne komore Nina Drakić, generalni sekretar Mitar Bajčeta, direktor Sektora za analize i istraživanja Miljan Šestović, zatim načelnica Odsjeka za pružanje usluga poreskim obveznicima, Kontakt centar i edukaciju javnosti UPC Milica Vuletić i samostalni savjetnici Petar Marković i Igor Vukčević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve