Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Mujović: Umjesto da CEDIS pažnju privlači rezultatima, oni su predmet DRI i SDT-a; Rakočević: CEDIS je uništeno preduzeće

Mujović tvrdi da je izgradnja LNG terminala u Baru kapitalni projekat koji će snažno uticati na Crnu Goru.

U Skupštini Crne Gore počela je Treća posebna sjednica Prvog redovnog zasijedanja u 2024. godini.

Na poslanička pitanja su odgovarali ministarka kulture i medija Tamara Vujović, ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

Tok sjednice:

Mujović kaže da Pljevlja zaslužuju posebnu pažnju.

“Stalno potenciramo energetsku tranziciju, a ona ima smisla samo kada je pravedna, ako je hoćemo potrebna nam je alternativa”, rekao je Mujović.

Minisatr poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković rekao je da su mogućnosti za razvoj šumarstva u Crnoj Gori velika.

“Ko je postavio Čađenovića za izvršnog direktora, napravio mu je medvjeđu uslugu”

Mujović je, odgovarajući na pitanje poslaniku DPS Mihailu Anđušiću, rekao da samo ono što je napravljeno sa elektroprivredom je veliki korak, te da nijesmo u situaciji da odlučuju ljudi koji nijesu iz struke.

“Javno pozivam sve poslanike da mi pomognu da donesemo najbolje rješenje”, istakao je Mujović.

Poslanik Nikola Rakočević DPS kaže da je CEDIS uništeno preduzeće.

“Odgovornost na ovo stanje nije ne ministru Mujović, a ključna odgovornost je na dvije prethodne vlade”, istakao je Rakočević.

Mujović ističe da je CEDIS kompanija koja je stvorena da uspije.

“CEDIS ima kadar sposoban da rješava najsloženije probleme koji se tiču distributivnih mreža. Umjesto da pažnju javnosti privlače rezultatima, oni su predmet interesovanja DRI i SDT-a- nedopustivo”, rekao je Mujović.

Mujović je pojasnio da su imali problem sa prethodnim menadžmentom, a da onaj ko je postavio Čađenovića za izvršnog direktora, nije mu dobro mislio, već mu je napravio medveđu uslugu.

“Poznavanje rada elektrodistributivnih sistema je esencija elektro energetike i ako na tu poziciju postavite pravnika od njega pravite glinenog goluba ili laku metu za odstrijel”, rekao je on, dodajući da je nedopustivo da postoji toliko veliki broj zaposlenih, uz neadekvatnu strukturu novozaposlenih, te da čeka najbolji model za rješavanje problema.

“Sljedeći izvršni direktor će, obećavam, biti uskostručno lice”, ističe Mujović.

Dodaje da nije došao na mjesto ministra da ćuti i zabija glavu u pijesak.

“Dobro ću se baviti CEDIS-om i Rudnikom uglja i neće moći ništa nečasno da se radi”, kazao je Mujović.

“Izgradnja LNG terminala dobra opcija ukoliko se ispune pretpostavke koje se tiču zaštite životne sredine”

Branislav Nenezić SD je pitao ministra energetike i rudarstva Sašu Mujovića zašto u prostornom planu CG nije planiran nijedan solarni panel, a jeste LNG terminal?

Mujović ističe da su izgradnja gasne elektrane i LNG terminala u Luci Bar kapitalni projekati koji će snažno uticati na Crnu Goru.

“Na nama je da utvrdimo da li nam ti projekti donose nešto novo, da li su prosperitetni ili nas guraju u zonu rizika”, rekao je Mujović.

Kako navodi Mujović izgradnja LNG terminala je dobra opcija i da apsolutno podržava izgradnju LNG terminala i gasno-turbinske elektrane u Baru ukoliko se ispune sve pretpostavke koje se tiču zaštite životne sredine.

“Dobra je opcija zato što skladištite LNG, odnosno prirodni tečni gas, i na taj način postajete jedna vrsta čvorišta kojom će gravitirati druge zemlje i otvarate mogućnost razvoja nekih novih opcija za grad i državu”, istakao je Mujović.

Poslanik Nenezić ističe da se LNG ne može graditi bez gasne elektrane i da za jedan od ta dva objekta neće biti novca.

“Od osmog do 10. maja je posjeta potpisnika memoranduma i nadam se da ta posjeta neće proći pod velom tajni, već da ćemo dobiti tačnu informaciju”, rekao je Nenezić.

Mujović ističe da je zabrinut što Crna Gora daje dva lidera na evropskom nivou po zagađenosti vazduha, Pljevlja i Bijelo Polje.

“To me čini duboko nespokojnim. Kada govorimo o Pljevljima tu imamo uslovno rečeno laku situaciju, jer postoji dežurni krivac koji se zove termoelektrana”, rekao je Mujović.

Ministar Mujović je naveo da bi program koji je planiran za opštinu Bijelo Polje biti brzo realizovan i da se nada da će imati informacije da li je projekat održiv.

“Zabrinjavajuće interesovanje poslanika za pitanja o kulturi”

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović navodi da tehnološki napredak sa sobom donosi izazove.

“Jedan od izazova je naša sposobnost da se nosimo sa globalnim problemom, a to su govor mržnje i širenje dezinformacija u eri kada imamo poplavu medija a kada je svaki čovjek, na neki način, prenosilac vijesti. Zbog toga set medijskih zakona predstavljaju osnov harmonizacije crnogorskog okvira i prakse”, rekla je Vujović.

Ističe da se mora voditi računa o tome šta je dezinformacija ili govor mržnje.

Kako navodi Vujović taj resor poseban akcenat je stavio na medijsku pismenost, kao dugoročno najbolji odbrambeni mehanizam protiv govora mržnje.

“Poseban akcenat smo stavili na medijsku pismenost kojoj je posvećeno čak 15 mjera u akcionom planu. Prva je formiranje nacionalnog Savjeta za medijsku pismenost, uvođenje tog predmeta u svim osnovnim i srednjim školama, te revidiranje programa medijske pismenosti koji sada postoje kao izborni predmet”, kazala je Vujović.

“Rješenje podrazumijeva multisektorski pristup. Poenta je pokazati prstom na one koji šire dezinformacije”, kaže Vujović.

Poslanik Abaz Dizdarević (DPS) istakao je kako je zabrinjavajuće interesovanje poslanika za pitanja o kulturi i medijima.

“Da li osjećate moralnu i političku odgovornost zbog toga što nijeste osudili sramni preformans karnevalskog spaljivanja jednog od najboljih živih crnogorskih pisaca u Vašem gradu na čijem je čelu Vaša partija? “, upitao je Dizdarević ministarku Vujović.

Vujović je odgovorila kako nije ćutala, a ni relativizovala spaljivanje lutke sa likom Andreja Nikolaidisa.

“U trenutku saznavanja da je u pitanju lutka sa liko Nikolaidisa prvu izjavu sam dala u 19.30, neposredno nakon saznanja, tako da najmanje što stoji je da sam ćutala”, rekala je Vujović.

Kako navodi nije saglasna sa nekim stavovima pisca Andreja Nikolaidisa.

“Ne mogu reći da sam uvijek saglasna sa stavovima Nikolaidisa, ali zbog toga ne izostaje moja reakcija”, navela je Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve