Četvrtak, 13 Juna, 2024
Rubrika:

Najavljena intenzivnija saradnja sa Svjetskom bankom i MMF-om

Crnogorska delegacija sastala se potpredsjednicom SB za Evropu i Centralnu Aziju Annom Bjerde, izvršnim direktorom SB Koenom Davidseom, direktorom Sektora za Evropu Alfredom Kammerom i šefom Misije za Crnu Goru Srikantom Seshadrijem

Delegacija Crne Gore koju predvode ministar finansija Aleksandar Damjanović i guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić učestvuje na godišnjem zasijedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB), koje se održava u Vašingtonu, navodi se u zajedničkom saopštenju CBCG i MF-a.

Crnogorska delegacija sastala se potpredsjednicom SB za Evropu i Centralnu Aziju Annom Bjerde, izvršnim direktorom SB Koenom Davidseom, direktorom Sektora za Evropu Alfredom Kammerom i šefom Misije za Crnu Goru Srikantom Seshadrijem.

Na pomenutim sastancima je bilo riječi o izazovima sa kojima se suočava globalna ekonomija, a odnose se, prvenstveno, na rat u Ukrajini, visoku inflaciju i energetsku nesigurnost, te produženo trajanje COVID-19 pandemije.

Ministar Damjanović je naglasio da su Vlada i parlament pokazali visok nivo odgovornosti nedavnim usvajanjem rebalansa, što svakako doprinosi stabilnijoj finansijskoj klimi u državi i predvidljivijem ambijentu za eventualne aranžmane sa komercijalnim finansijskim sektorom.

“Finansijska stabilnost i predvidivost, kao i realno planirana i održiva budžetska politika za tekuću i narednu godinu, iako u nestabilnom političkom okruženju, daju za pravo da crnogorski građani i privreda mogu očekivati oporavak, kako javnih finansija, tako i realnog sektora. Ubrzana realizacija davno započetih projekata sa Svjetskom bankom, kao i najava novih aranžmana ukazuje da se vraća kredibilnost države u odnosu na ključne međunarodne finansijske partnere. Uz visoke predstavnike Svjetske Banke, i predstavnici MMF-a su iskazali spremnost za intenzivniju saradnju sa crnogorskom stranom”, ističe se u saopštenju.

Pored veoma korisnih i plodotvornih razgovora sa predstavnicima misije MMF-a za Crnu Goru, ministar Damjanović je održao i sastanak sa predstavnicima Sektora za fiskalne poslove te institucije, na čelu sa Juanom Torom, zamjenikom direktora zaduženim za Crnu Goru, na kojem je bilo riječi o konkretnim mogućnostima za tehničku i savjetodavnu podršku koju MMF pruža i namjerava da pruži Crnoj Gori.

Guverner Žugić je istakao da je finansijski sistem u Crnoj Gori, uprkos izazovnom makroekonomskom okruženju i fiskalnim rizicima, zdrav i stabilan, prvenstveno zahvaljujući dobrom stanju crnogorskog bankarskog sektora. Naime, banke u Crnoj Gori su stabilne, visoko likvidne i adekvatno kapitalizovane, dok je povjerenje klijenata izuzetno visoko, što se najbolje očitava u rekordnom nivou depozita.

„Adekvatnim odabirom i pravovremenom implementacijom 11 setova mjera, koje su prvenstveno bile usmjerene na podršku privredi i građanima, očuvali smo likvidnost i stabilnost banaka“, istakao je Žugić i dodao da CBCG trenutno sprovodi aktivnosti na planu preveniranja rasta učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima kroz dnevno izvještavanje i komunikaciju sa bankama, unapređenje on-site i off-site kontrola, frekventniju superviziju i praćenje makroekonomskih indikatora, kao i eksternih rizika.

Takođe, zbog visokih stopa inflacije i rasta Euribora, CBCG realizuje aktivnosti sa ciljem ublažavanja posljedica potencijalnog rasta kamatnih stopa u zemlji, preko instrukcija datih bankama za blagovremenu pripremu programa zaštite klijenata.

Uz ministra Damjanovića i guvernera Žugića, u crnogorskoj delegaciji su i Bojan Paunović v. d. generalnog direktora Direktorata za državni budžet u Ministarstvui finansija i Marijana Mitrović, direktor Sektora za finansijsku stabilnost, istraživanja i statistiku u CBCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve