Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Nacrt odluke Morskog dobra za zakup plaža ”dimna zavjesa” za malverzacije?

Kako je Portalu Aktuelno kazalo više dobro upućenih izvora, direktor i predsjednik Upravnog odbora JP Morsko dobro, Mladen Mikijelj i Blažo Rađenović, ovakvim nacrtom imaju za cilj ispunjavanje zakulisnih agendi iza kojih stoje njihovi lični interesi i interesi određenih grupa bliskih Beogradu i lokalnim sumnjivim ''biznis-krugovima''

Upravni odbor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom korigovao je Nacrt odluke o ustupanju djelova obale (plaža) u zakup po kojoj su stari zakupci imali minimalnu prednost u odnosu na one koji će se prvi put javiti za zakup plaža.

Direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj, prije nekoliko dana kazao je za jedan tabloid da je menadžment predložio da se za kupališta dobija 80 bodova za ponuđenu cijenu i 20 bodova za reference  – priznanje plava zastavica 7,5 bodova, odobrenje za rad kupališta 12,5 bodova, i 2,5 boda po godini zakupa.

Zakupci su nezadovoljni ovakvim rješenjem i tvrde da se novim kriterijumima smanjuje bodovanje uslova koje treba da ispune, a prednost se značajno više daje novcu. Konačnu riječ daće resorno Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Izmjene nacrta kao pokriće za zakulisne poslove

Međutim, kako je Portalu Aktuelno kazalo više dobro upućenih izvora, Mikijelj i predsjednik Upravnog odbora JP Morsko dobro, Blažo Rađenović, ovakvim nacrtom imaju za cilj ispunjavanje zakulisnih agendi iza kojih stoje njihovi lični interesi i interesi određenih grupa bliskih Beogradu i lokalnim sumnjivim ”biznis-krugovima”.

Velika plaža

”Rađenović i Mikijelj dogovorili su da zauzmu neke plaže sa svojim, da ih tako nazovemo, drugovima iz Beograda kojima su već dozvolili da se nelegalno upišu na djelove obale, dok su neke dogovore postigli sa lokalnim  sumnjivim ‘biznis krugovima’ za koje rade. Bacili su oko na Ričardovu glavu i još dvije plaže na putu od Bečića do Petrovca, na dvije bečićke plaže, dva kupališta na Slovenskoj plaži i jednu petrovačku plažu za koju još vagaju”, rekli su naši dobro upućeni izvori.

Kako ističu, ni to im nije bilo dovoljno pa su sa ”drugovima iz Beograda” otišli dalje i ”namjeravali da smanje kupališta na Velikoj plaži radi ostvarenja svojih planova”.

”Plan im je da kupališta smanje za po 20 do 50 metara i na taj način smire uzavrele strasti u Ulcinju. Time bi od većih kupališta napravili više manjih, gdje bi neka uzeli za svoje lične planove, a ono što pretekne ostavili za druge ponuđače i tako ih smirili. Ideja im je da preko ljeta rade festivale, pa će tako na njihovoj meti biti plaže đe je to moguće organizovati, po mogućnosti što bliže Adi. Internim aktima Morskog dobra imaju u planu da legalizuju muziku do zore na tim kupalištima. Ukidanje bodova upravo im služi u tu svrhu”, rekli su naši izvori.

Malverzacije sa trajektima

Kako posluju Mikijelj i Rađenović najbolje govori slučaj sa trajektima, koji je predmet interesovanja Specijalnog držažvnog tužilaštva (SDT).

Trajekt ”30. avgust”: Više je dimio nego što je radio

”Trajekti su kupljeni na namještenom tenderu i spekuliše se da su Mikijelj i Rađenović od toga imali koristi. Odkale im nadimak ‘20 odsto’ prosudite sami. A kakav je posao sa trajektima bio svjedoči i to što  se za popravku trajekta ‘30. avgust’ nudi ista cifra za koju je kupljen! Mikijelj se do grla upleo u tu aferu, pa zato sada nastoji da sebe predstavi kao dobrotvora  i pokušava da ispegla sliku o sebi. Rađenović se za sada izvukao kada su u pitanju trajekti, nasamario je Mikijelja samo što on to još ne zna”, kazali su naši izvori.

Kako naglašavaju, Mikijelj i još tri osobe prošlog petka su saslušane u SDT-u povodom kupovine trajekata 30. avgust, koja je odrađena bez tendera i po hitnom postupku. Ovaj gotovo rashodovani trajekt plaćen je po pet puta višoj cijeni od one koju je platila firma “ABM Tours” iz Hrvatske kad je kupovala ovaj trajekt od Jadrolinije.

”Ciljano je zakazao intervju sa Vijestima, sa planom da se emituje prije nego bude saslušan kako bi stvorio bolju sliku o sebi kod tužioca. Priča oko izmjena Nacrta o zakupu kupališta i ukidanju bodova je samo njihova predstava, dimna zavjesa za nelegalne radnje koje su sproveli oko trajekta i mazanje očiju za posao koji spremaju sa beogradskim partnerima i lokalnim sumnjivim nalogodavcima, za oduzimanje plaža u Crnoj Gori”, rekli su naši izvori.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Realno
14.02.2024-10:38 10:38

E sad je jasno kome Mikijelj zeli dobro , da zeli Morskom Dobru dobro podigao bi cijene zakupa samo izaradio para drzavi koliko misli , ali posto zeli i sebi dobro oce starim zakupcima ukine bodove da bi mogao da dodje do plaza

Df
14.02.2024-11:53 11:53

Konkretno sam ja za DF i glasao ih, ne podrzavam ove odluke , jer je ovo jedna KATASTROFA Mikijelja , ne podrzava ga niko ni u Budvu ni u Pg da radi ovo sto je naumio , bice katastrofa sezona ako nastavi ovako