Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Na računu EPCG i CEDIS-a nula eura

Pitanje od milion eura je kako je uzdanica crnogorske privrede došla u ovakvo stanje. Kako se desilo da firma, čija je vrijednost procijenjena na 2,2 milijarde eura, ili 40 odsto procijenjenog BDP-a, završi na nuli u godini rekordne proizvodnje, rekordnih berzanskih cijena struje, rekordnog izvoza i po cijeni i po količini, jer je ugašen KAP?

Odbor direktora Elektroprivrede usvojio je u četvrtak negativni saldo firme za narednu godinu. EPCG i CEDIS, naime, imaju nulu na računu ove godine.

I to u godini u kojoj je predsjednik tog istog odbora direktora Milutin Đukanović najavljivao desetine miliona eura dobiti. Prije dva dana Milutin Đukanović je, u intervjuu listu Elektroprivrede, izjavio da će dobit kompanije biti između 70 i 80 miliona eura u najrekordnijoj godini za EPCG ikada. EPCG je u zvaničnom izvještaju o poslovanju za treći kvartal ove godine navela profit od 62,9 miliona eura.

Uglavnom, stiglo se dotle da, porezi i doprinosi za zarade u EPCG, CEDIS-u, EPCG Željezari i EPCG Solarima, nijesu plaćeni za decembarsku zaradu.

Pitanje od milion eura je kako je uzdanica crnogorske privrede došla u ovakvo stanje. Kako se desilo da firma, čija je vrijednost procijenjena na 2,2 milijarde eura, ili 40 odsto procijenjenog BDP-a, završi na nuli u godini rekordne proizvodnje, rekordnih berzanskih cijena struje, rekordnog izvoza i po cijeni i po količini, jer je ugašen KAP?

Partijski kadrovi 

A na to pitanje je lako odgovoriti, jer tri godine stručnjaci, političari i mediji upozoravaju tim iz EPCG, kojem je na čelu Milutin Đukanović (Nova), a gdje je donedavno glavni menadžer bio Nikola Rovčanin (Demokrate) i na vrijeme se povukao u sigurnost poslaničkog imuniteta, da je njihovo viđenje upravljanja energetskim sektorom opasno za ovu državu. U sigurnost imuniteta sklonio se i bivši direktor Rudnika uglja Milan Lekić (Nova srpska demokratija), dok je Dušan Janjušević (Demokrate) podnio ostavku.

EPCG je desetine miliona potrošila na novi projekat Solari 5000 plus, jer ga finansira iz sopstvenih sredstava. Menadžerski tim EPCG nikad nije saopštio javnosti da je međunardoni tender za učešće u tom projektu propao, jer se nije prijavio nijedan investitor, ni strani ni domaći. A nijesu se prijavili nakon što su sagledali rezultate projekta Solari 3000+! Pa je onda EPCG iz sopstvenih sredstava kupila opremu.

Milioni su otišli na izmještanje Ćehotine i ekološku rekonstrukciju termoelektrane, što je urađeno bez biznis plana. Bez biznis plana je otišlo i 20 miliona eura na kupovinu imovine Željezare, čijih 200 radnika ništa ne radi, a Milutin Đukanović ih isplaćuje sa računa EPCG i to kao radnike obezbjeđenje. Samo se smjenjuju čelni ljudi. Prvo je smijenjen predsjednik borda Marko Perunović, za kojeg se polovinom ove godine otkrilo da je proljetos kockao novcem EPCG, plaćajući 19 hiljada eura službenom karticom. Kasnije je tvrdio da se zbunio, ali da je vratio pare sa ličnog računa. Potom je smijenjen direktor Željezare Đorđije Manojlović, čiji je plan bio proizvodnja aluminijumske bravarije. Nedugo potom ostavku je podnio i novi predsjednik borda Maksim Vučinić.

Plate i gubici

Sa računa EPCG se isplaćuju i plate zaposlenima u Solar gradnji, a EPCG računovodstveno povećava svoj udio u firmi u kojoj je ionako vlasnik 100 posto. I ako neko misli da to nije veliki trošak, treba uzeti u obzir da je ova poslovna grupa povećala broj zaposlenih za trećinu u posljednje tri godine!

Prema konsolidovanom finansijskom iskazu, ukupni troškovi zarada naknada i ličnih rashoda na nivou EPCG grupe porasli su za 14 miliona na 80,9 miliona eura. I to bez EPCG – Željezare.

Osim toga, EPCG finansira gubitke CEDIS-u za kupovinu struje, kojom bi ta kompanija trebalo da pokriva tehničke gubitke. Odbor direktora je odlučio ove godine da CEDIS-u daju 21,6 miliona eura za tu namjenu, a EPCG će, pogađate, povećati svoje učešće u svojoj kćerki firmi. Novac je namijenjen ,,finansijskoj konsolidaciji zbog poremećaja na tržištu električne energije“. A to, narodski rečeno, znači da CEDIS ne može da se nosi sa ogromnom razlikom između cijena struje koju uvozi i cijene koja im je regulatorno dozvoljena za tu namjenu. Tim prije, što su povukli zahtjev za povećanje regulirane cijene struje za prošlu godinu. Ove godine se nijesu libili da prihvate povećanje tog dijela računa za struju za domaćinstva za pet odsto.

Pri tome, prema podacima EPCG, gubici na distributivnoj mreži, tokom 2022. godine, narasli su za 38,3 gigavatsata, odnosno deset odsto, na čitavih 390,2 GWh.

EPCG je u 2022. godini najviše investirala u direkciju društva, 20,7 miliona eura! Osim toga, bili su izdašni u korporativnoj filantropiji, pa su za SPC izdvojili 20 hiljada eura, za zdravstvo 100 hiljada eura, 12 hiljada za škole, pet hiljada za NVO, 350 hiljada za sport i 50 hiljada za kulturu.

Ne treba zaboraviti ni tri slupana automobila – bivši finansijski direktor, a sada savjetnik direktora EPCG, Miro Vračar uništio je ,,audi 5“, vrijedan 54 hiljade eura, rukovodilac Funkcionalne cjeline – Snabdijevanje Jovan Kasalica ,,opela insigniju“, a Željko Pekić električni ,,golf“.

Veću proizvodnju ,,progutao“ pad berzanskih cijena

Za prva tri kvartala HE Perućica je proizvela 69,5 odsto struje više nego 2022, a Piva 36,9 odsto. Uprkos ovakvim rezultatima hidroelektrana i termoelektrana je imala rast proizvodnje od 7,2 odsto. Ovoliko povećanje proizvodnje, uz smanjenu potrošnju, jer ne rade KAP i Željezara, bio je pokušaj da se loše poslovne odluke pokriju povećanim izvozom. Međutim, ove godine dolazi do stabilizacije tržišta električne energije, pa su cijene na HUPX berzi u prosjeku duplo niže nego u 2022.

EPCG je, nakon trećeg kvartala ove godine, izvijestila da je od prodaje struje zaradila 352,3 miliona eura ili 11,6 miliona više nego za devet mjeseci 2022. Ukupni prihodi iznosili su 387,7 miliona, što je više za 45,7 miliona.

Troškovi poslovanja su se, kako su naveli, smanjili za 109 miliona na 300,6 miliona eura, dok su troškove zarada uvećali za 6,2 miliona na 25,3 miliona eura, što znači da su troškovi za zarade porasli 30 odsto.

Tonu uglja plaćaju 35 eura

Desilo se da je Rudnik uglja upao u poslovne teškoće, koje je dijelom izazvalo rekordno zapošljavanje, a dijelom loš ugovor sa Elektroprivredom Srbije, koja ga je i raskinula. Tim se ugovorom sada bavi specijalni tužilac.

Uglavnom, EPCG je krenula da spašava i tu kćerku firmu. Tim prije što nije pronašla alternativno tržište za 2024. godinu, kad će termoelektrana biti osam mjeseci van pogona, zbog ekološke rekonstrukcije. A spašava je tako što joj TE Pljevlja tonu uglja plaća 35 eura, što je 11 eura više nego lani.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve