Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Mujović: Rudnika u Mojkovcu neće biti

Rudnika u Mojkovcu neće biti Rudnika u Mojkovcu neće biti, saopštio je nakon današnje sjednice Vlade ministar energetike i rudarstva Saša Mujović

Stekli su se uslovi i raskidamo ugovor za prostor Rudnika Brskovo. Rudnika u Mojkovcu neće biti Rudnika u Mojkovcu neće biti, saopštio je nakon današnje sjednice Vlade ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

“Detektovano je kršenje ugovora od strane koncesionara. Obavijestili smo ga i dali rok da ispravi uočene nedostatke i upoznali ga na konsekvencce ako ne uradi korekcije. Nismo dobili odgovor od Tara Resourcesa, pa su se stekli uslovi da jednostrano raskinemo ugovor i pokrenemo naplatu bankarske garancije. Na ovaj način stavljamo tačku na procces koji traje od 2010. i okončavamo agoniju Mojkovčana. Kao Vlada smo pokazali odgovoran stav, a očekivanja građana izdigli na pijedestal kao i njihovo zdravlje, a kompaniji pružili fer uslove da odagna naše sumnje”, kazao je Mujović.

Prema njegovim riječima investicije i investititori su dobrodošli u Crnu Goru, ali za one koji poštuju zakone ove države.

“Naše je da im obezbijedimo najbolje uslove i vladavinu prava. Problem sa kompanijom Tara Resource je bila njihova studija izvodljivsti koja je u dva navrata dostavljena, ali su se oba puta kosila sa zakonima Crne Gore”, naglasio je Mujović.

On smatra da je ovo proces u kojem je pobijedila struka, a da je aktuelna Vlada pokazala da poštuje stav struke.

“Tara Resource se može žaliti Privrednom sudu i pokrenuti arbitražu. Spremni smo na sve scenarije i duboko utemeljeni da je pravda na našoj strani i uporedna sudska praksa”, kazao je Mujović.

Odgovarajući na pitanje šta su opravdani troškovi u slučaju Tara Resource Mujović je kazao da mu se čini da situacija u tom slučaju po tu kompaniju nije baš povoljna.

Poručio je da rudnika Brskovo kakav je nekad bio i funkcionisao neće biti nikada više.

“Turski ENEK je pokazao interes da kupi Željezaru, a strateško partnerstvo nudi kompanija Tuferko. 10. juna je Skupština akcionara EPCG i do tada moramo imati stav o tome”, istakao je Mujović.

O Željezari

Mujović je kazao da su u slučaju Željezare imali dvije iteracije poziva za investitore.

“Na kraju se jedan iskristalisao. Suočeni smo sa odlukom Odbora direktora EPCG. Glavna želja je da na pravi način riješimo pitanje Željezare. Nije mi cilj politikanstvo, jer neću dozvoliti da se nakon godinu dana raskida ugovor, da radnici budu u nepovoljnijem položaju i ne želim nove namete i dugove za ovu državu”, poručio je ministar.

Ono je naglasio da je zadatak i cilj Vlade da pitanje Željezare bude riješeno na najbolji način.

“Do sada su se presijecale vrpce, pravilese foto sesije, ali mi to ne želimo. Mi ćemo kao Vlada imati stav šta je najbolje činiti, a to je samo održivo rješenje u interesu radnika i Željezare. Za to želimo da se borimo”, istakao je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
30.05.2024-17:27 17:27

A sto Mujovicu “ako ne bude sjajno”po Crnu Goru nego obratno i neki Evropski sud presudi za te koncesionare,sto onda “naucnice”znam ja,sve po dzepu poreskih obveznika CG,i da te zamolim “odmiri malo glavu”.