Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Mujović: Blagovremeno uključiti lokalnu zajednicu u planiranje projekata

Ministar Mujović se zahvalio ambasadoru Feltenu na podršci koju Njemačka pruža po pitanju izrade Nacionalnog energetskog i klimatskog plana kao ključnog strateškog dokumenta u oblasti energetike kojim će se definisati razvojne politike za dostizanje ciljeva do 2030. godine

„Integralni razvoj politika u oblasti klimatskih promjena i energetike je od izuzetnog značaja za uspješnu realizaciju međunarodnih obaveza koje je Crna Gora preuzela. Donošenje nacionalnog i klimatskog i energetskog plana je samo prvi korak u tom procesu“ zajednički je zaključak ministra energetike i rudarstva prof. dr Saše Mujovića i njemačkog ambasadora u Crnoj Gori Petera Feltena.

Ministar Mujović se zahvalio ambasadoru Feltenu na podršci koju Njemačka pruža po pitanju izrade Nacionalnog energetskog i klimatskog plana kao ključnog strateškog dokumenta u oblasti energetike kojim će se definisati razvojne politike za dostizanje ciljeva do 2030. godine.

Sastanak ambasadora Feltena sa ministrom Mujovićem bio je prilika da se razmijene informacije o aktuelnoj podršci koje Vlada Republike Njemačke pruža Crnoj Gori u okviru bilateralnih i regionalnih programa, ali i da se razmijene ideje o daljem jačanju saradnje u narednom periodu.

Unapređenje investicionog ambijenta, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije koji predstavljaju razvojnu šansu Crne Gore takođe je bila tema razgovora. Ministar Mujović je ocijenio „da je projekat vjetropark Brajići izuzetan sa energetskog asekta. Da područje Brajića ima visok nivo raspoloživosti vjetra, kao i da je proces priključenja na prenosnu mrežu prilično jednostavan.

Ipak, postoji nezadovoljstvo lokalnog stanovništva ovim projektom, što lično uvažavam i smatram ga obavezujućim da bude ozbiljno razmotreno. Građani su mi u prvom planu i njihova volja ne smije biti ignorisana. Moramo pokazati poštovanje prema njima, jer ova Vlada je njihova Vlada i mora biti njima na korist. Zato, ćemo razgovarati i vidjeti kako pronaći način da budu zadovoljeni i građani i investitor, inače visoko-renomirana njemačka kompanija. Slična je situacija i sa Rudnikom u Mojkovcu.

Prema Crnoj Gori smo odgovorni samo ako poštujemo zakone i postupamo u skladu s istim. S tim u vezi, Ministarstvo je pribavilo svu neophodnu dokumentaciju koju će proslijediti Vladi Crne Gore na konačno odlučivanje o budućnosti Rudnika,“ istakao je ministar Mujović.

Ambasador Felten je ukazao da je za uspješnu realizaciju preuzetih međunarodnih obaveza, kako u oblasti energetike tako i u oblasti klimatskih promjena, važno snažnije uključenje Vlade Crne Gore u regionalne inicijative kao što je Regionalno klimatsko partnerstvo (Regional Climate Partnership) koja predstavlja direktnu podršku Njemačke za 6 zemalja zapadnog Balkana.

Njemačka Vlada takođe pruža značajnu podršku realizaciji konkretnih projekata u oblasti energetike i energetske efikasnosti preko Njemačke razvojne banke (KfW). Najznačajniji projekti su vezani za unapređenje postrojenja za proizvodnju električne energije u vlasništvu Elektroprivrede Crne Gore, kao i za projekat unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata koji se realizuje u direktnoj saradnji sa Ministarstvom energetike i rudarstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve