Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

MONTEKARGO očekuje milion ipo profita

Željezničko preduzeće Montekargo je, prema preliminarnim rezultatima, prošlu godinu završilo sa profitom od 110 hiljada eura, saopštio je izvršni direktor te kompanije Milivoje Pavićević.

Kako piše Pobjeda, Pavićević očekuje da će ove godine ostvariti profit od 1,5 miliona eura. Pregovori sa poljskom kompanijom OT Logistics, koja je jedina dostavila ponudu za kupovinu Luke Bar i Montekarga, trebalo bi da počnu ove sedmice.

Poljaci su ponudili 2,5 miliona eura za 51 odsto akcija Montekarga, jedinog profitabilnog crnogorskog željezničkog preduzeća.

– Prošlu godinu karakteriše porast prevezene robe od 17 odsto, tako da je prevezeno 1,15 miliona tona. Pozitivan poslovni rezultat na kraju prošle godine ostvaren je prvenstveno zahvaljujući povećanom izvoza boksita od 600 hiljada tona iz Rudnika boksita preko Luke Bar za krajnjeg korisnika u Kini – kazao je Pavićević Pobjedi.

Podsjetio je da taj posao, koji zbog izvozne orijentisanosti ima značajan pozitivan efekat na spoljnotrgovinski bilans Crne Gore, realizuje nikšićka kompanija Uniprom metali.

– Sa Unipromom je zaključen petogodišnji ugovor o pružanju usluga prevoza, što podrazumijeva garantovane prihode našoj kompaniji na nivou od pet miliona eura godišnje u narednom srednjoročnom periodu – rekao je Pavićević.

Zahvaljujući adekvatnim i pravovremenim mjerama tarifske i komercijalne politike, finansijske konsolidacije i samoodrživosti, kao i štednje i racionalizacije, Montekargo iz godine u godinu bilježi pozitivne finansijske rezultate poslovanja, koje karakterišu kontinuirani porast obima prevoza robe i ostvarene dobiti u poslovanju.

Navodi da je krajem prošle godine Odbor direktora Montekarga usvojio biznis plan za 2017. godinu, po kojem je projektovano dodatno povećanje prevoza robe u visini od 22 odsto u odnosu na ostvarenje u prošloj godini.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve