Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Monstat: Povećan promet robe na malo

Promet robe u trgovini na malo u novembru je u odnosu na isti mjesec prošle godine veći 3,2 odsto u tekućim i 1,5 odsto u stalnim cijenama, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

– Promet robe u trgovini na malo u novembru je u odnosu na oktobar manji 8,8 odsto u tekućim i devet odsto u stalnim cijenama, navodi se u saopštenju.

Stopa prometa u trgovini na malo u periodu od januara do novembra u odnosu na isti period prošle godine iznosila je 3,8 odsto u tekućim i 2,2 odsto u stalnim cijenama.

Statističari su objasnili da se podaci o unutrašnjoj trgovini preduzeća koja se bave trgovinom na malo, prikupljaju redovnim mjesečnim istraživanjem.

– Statistika unutrašnje trgovine obuhvata i prikazuje promet preduzeća čija je osnovna djelatnost trgovina na malo. Mjesečno istraživanje trgovine na malo se obračunava na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala izabrana metodom slučajnog uzorka, kazali su iz Monstata.

Promet robe u trgovini na malo predstavlja vrijednost prodate robe preduzeća koja je prodata krajnjim potrošačima, odnosno stanovništvu za ličnu potrošnju i upotrebu u domaćinstvu, kao i preduzećima i građanima za obavljanje djelatnosti. Indeksi prometa robe u stalnim cijenama su dobijeni deflacioniranjem indeksa u tekućim cijenama, odgovarajućim indeksima cijena robe na malo.

Izvor: MINA-business

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve