Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Mitrović: Uspjeli smo da spasimo Adu Bojanu, barem privremeno

''Poslije toliko godina nemogućnosti rješavanja problema, odlučili smo da probamo da nešto uradimo, da spasimo Adu Bojanu od erozije'', izjavio je Mrdak

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović obišao je danas sa državnim sekretarom za ekologiju Danilom Mrdakom radove na postavljanju napera na plaži na Adi Bojani. Kako je saopštio, zadovoljan je kako napreduje sprovođenje projekta hitnih mjera čiji je autor Sava Petković.

“Uprkos lošim vremenskim prilikama koje su ometale radove, uz nadzor i podršku prof. Petkovića i svakodnevnu koordinaciju između Ministarstva i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, uspjeli smo da spasimo Adu Bojanu, barem privremeno, jer kako vidite, plaža je počela da se formira sa obje strane napera”, izjavio Mitrović.

Ministar je dodao da trenutno stanje na Adi može da navede na očekivanje da će naper biti funkcionalan i svrsishodan, ali da treba imati u vidu da projekat hitnih mjera predstavlja privremeno rješenje, posebno zbog specifičnosti ovog područja i uticaja i mora i rijeke na ostrvo, ali i zbog toga što se prvi put ovakva vrstva poduhvata sprovodi kod nas.

“Ukoliko se naper pokaže kao efikasan, to će biti značajan temelj za definisanje finalnog rješenja za dugoročnije očuvanje, koje će biti estetski i ekološki prihvatljivo”, dodao je Mitrović.

Mrdak je izjavio da je cilj sprovođenja ovog projekta privremenih mjera obezbjeđivanje adekvatne pripreme za narednu turističku sezonu, odnosno obezbjeđivanje plaže na Adi Bojani, ali i testiranje eventualnih dugoročnih rješenja za ovaj problem.

“Poslije toliko godina nemogućnosti rješavanja problema, odlučili smo da probamo da nešto uradimo, da spasimo Adu Bojanu od erozije. I kao što vidite, na mjestu gdje je bila voda sada se nalazi plaža”, izjavio je Mrdak.

On je dodao da će naper i estetski pripremiti za sezonu.

Pomoćnik direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Dragoljub Marković izjavio da je da je zadovoljan kako napreduju dosadašnji radovi i kakvo je stanje na Adi, ali da je ovo eksperimentalan projekat i da bi trebalo sačekati konačne efekte koje će naper proizvesti, posebno imajući u vidu specifičnost područja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve