Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarstvo finansija traži da Vlada može da ograniči akcizu na benzin i dizel do 20 odsto

Odluka bi se, kako su kazali iz MFSS, mogla donijeti na period od mjesec, sa mogućnošću da se produži u zavisnosti od stanja na svjetskom tržištu i kretanja cijene goriva u Crnoj Gori, da bi se obezbijedila stabilnost cijena naftnih derivata

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) je pripremilo rješenje za sjednicu Vlade u četvrtak, da se Skupštini Crne Gore opet dostavi Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, kojim se omogućava Vladi Crne Gore da odlukom može da smanji akcizu na gorivo (benzin i dizel) do 20 odsto zbog zaštite životnog standarda građana, saopšteno je iz resora na čijem je čelu Milojko Spajić.

Odluka bi se, kako su kazali iz MFSS, mogla donijeti na period od mjesec, sa mogućnošću da se produži u zavisnosti od stanja na svjetskom tržištu i kretanja cijene goriva u Crnoj Gori, da bi se obezbijedila stabilnost cijena naftnih derivata.

“MFSS i Vlada su već predlagali smanjenje akcize na gorivo do 15 odsto, a da je ta mjera (i kao jedina izmjena zakona od predloženih) usvojena u decembru prošle godine u Skupštini Crne Gore, moglo je odmah da se djeluje i ublaži rast cijena. Da bi se obezbijedila stabilnost kod akcizne politike i prihoda budžeta svih poreskih obveznika odgovorno se i sada pristupa te se predlažu određene korekcije da bi se smanjila neravnopravnost akcizne politike za pojedine proizvode”, naveli su u saopštenju.

U novom predlogu MFSS-a se, ističu, ne predviđa uvođenje akciza na slatkiše i negazirana pića sa dodatkom šećera, ni povećanja akciza na gazirana pića, cigarete i slično, što su bile kontramjere za prihodnu stranu u ranijem periodu.

“Sadašnjim predloženim zakonom se, radi davanja podsticaja djelatnosti javnog prevoza putnika (vanrednog prevoza, čarter prevoza i prevoza putnika koji pripada aerodromu) daje mogućnost ostvarivanja prava na povraćaj dijela plaćene akcize za navedenu djelatnost, što bi u svakom konkretnom slučaju ocjenjivao nadležni carinski organ. To je do sada i traženo od države”, kazali su iz Spajićevog resora.

Zbog unapređenja postojećeg zakonskog rješenja, kojim se propisuje pravo povraćaja dijela plaćene akcize za nabavku gasnih ulja koja se koriste u industrijske i komercijalne svrhe, predloženim zakonom se, dodaju, predviđa jačanje kontrolne funkcije nadležnog carinskog organa u sprovođenju postupka kontrole cjelokupne dokumentacije koju podnose kupci gasnih ulja.

Time će se, smatraju u MFSS, spriječiti i sankcionisati zloupotrebe prava na povraćaj akcize, zbog čega se predloženim propisuju dokazi koje su kupci gasnih ulja u obavezi podnijeti pri dostavljanju zahtjeva za povraćaj dijela plaćene akcize.

“Da bi se obezbijedila stabilnost prihoda od akciza, kao i regionalna usklađenost, predloženim se redefiniše oporezivanje za bezdimne duvanske proizvode, za koje bi se akciza plaćala po kilogramu duvanske smjese. Upravo zbog predvidivosti povećanja akcize za ovaj proizvod, predlaže se postepeno povećanja akcize – od 1. juna do 31. decembra 2022. godine da iznosi 100 eura po kilogramu, od 1. januara do 31. decembra 2023. godine bi iznosila 145 eura, dok bi od 1. januara 2024. godine iznosila 190 eura po kilogramu”, naveli su u saopštenju.

Prema njihovim riječima, radi zaštite zdravlja stanovništva, proširen je obuhvat akciznih proizvoda koji sadrže duvan, a nijesu prepoznati postojećim zakonom te bi se uvela akciza za duvan za žvakanje i šmrkanje.

Takođe, prepoznat je, kako navode iz MFSS, i dio pića koja nijesu imala akcizu, a sadrže nivo alkohola koliko pivo ili slični proizvodi, upravo da bi se time doveli u ravnopravan položaj. To se ne odnosi na mirna vina.

“Zbog smanjenja negativnih uticaja koje proizvodi od plastike za jednokratnu upotrebu imaju na životnu sredinu, predlaže se uvođenje akcize na ove proizvode. Prepoznajući problem u vezi sa korišćenjem proizvoda od plastike, Evropska unija je dala preporuke koje imaju za cilj, pored ostalog, smanjenje generisanja otpada od plastike”, dodaju u saopštenju.

Predlaže se, navodi se u saopštenju, i da naftni derivati (motorni benzin, gasna ulja, tečni naftni gas) i biogoriva, koji se stavljaju u slobodan promet na teritoriji Crne Gore, moraju biti markirani (obilježeni) u skladu sa propisom kojim se uređuje oblast energetike, a to važi kada se usvoje izmjene i dopune Zakona o energetici.

“Na ovaj način će se omogućiti suzbijanje nelegalnog prometa naftnih derivata, kao i povećanje budžetskih prihoda”, zaključuju iz MFSS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
28.02.2022-19:21 19:21

Spajicu a dje bi prije tri mjeseca,ovu fintu mozes u Pljevlja tamo,na selo mili,sad kad si ga ispusio ti se “podobri”.Nijesi na vrijeme stavio mozak u vinklo,no nikad nije kasno za dzep gradjana,za tebe Adio Belo dritto SPC.