Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

MANS podnio krivičnu prijavu protiv Damjanovića: Zloupotrijebio službeni položaj i omogućio korist Carevićevoj kompaniji

Kompanija ''Carinvest'' koja je u vlasništvu porodice bivšeg predsjednika Opštine Budva, Marka Carevića, na lokaciji ''Platac'' je vadila kamen u posljednih 15 godina. Iako su postojali uslovi za raskid ovog ugovora, jer je Carević bez saglasnosti nadležnog ministarstva vlasništvo nad kompanijom prebacio na svog sina, to se nije desilo

NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je danas Specijalnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra finansija u 43. Vladi Crne Gore, Aleksandra Damjanovića, zbog sumnje da je u postupku dodjele koncesije za eksploataciju kamena na lokaciji “Platac”, zloupotrijebio službeni položaj i omogućio korist za kompaniju “Carinvest”.

Iz NVO MANS su saopštili da Damjanović se u krivičnoj prijavi tereti da je ispred Vlade Crne Gore sa kompanijom “Carinvest” krajem avgusta ove godine potpisao Ugovor o dodjeli koncesije na period od 30 godina, iako je, kažu, prethodno bio upoznat sa činjenicom da je “postupak odabira kompanije sproveden suprotno zakonu”.

“Naime, MANS je još prošle godine upozoravao Vladu Crne Gore i resorno Ministarstvo kapitalnih investicija da su javni oglas i koncesioni akt donijeti na osnovu podataka koje je obezbijedila sama kompanija “Carinvest”, što je suprotno Zakonu o koncesijama. Zakon u članu 18. izričito zabranjuje učešće na tenderu licima koja su učestvovala u izradi koncesionog akta, dok podaci iz koncesionog akta pokazuju da je za proračun rezervi kamena na lokaciji “Platac” korišćen elaborate upravo kompanije “Carinvest” koja je i pobijedila na tenderu”, kazali su iz te nevladine organizacije.

Iako je kompletan postupak pripreme tendera sprovodilo Ministarstvo kapitalnih investicija, iz MANS-a ističu da ugovor sa Carevićima je ipak potpisao tadašnji ministar finansija, Aleksandar Damjanović.

“Kompanija “Carinvest” koja je u vlasništvu porodice bivšeg predsjednika Opštine Budva, Marka Carevića, na lokaciji “Platac” je vadila kamen u posljednih 15 godina. Iako su postojali uslovi za raskid ovog ugovora, jer je Carević bez saglasnosti nadležnog ministarstva vlasništvo nad kompanijom prebacio na svog sina, to se nije desilo. Nakon što je sa Carevićima u avgustu potpisan novi ugovor na još 30 godina, njihova kompanija će biti u mogućnosti da kamenolom faktički koristi najmanje 45 godina, što je odluka koju nije mogla da donese vlada, već parlament”, naveli su iz MANS.

Potpisivanjem ugovora je, po njihovim riječima, zaokružen posao koji je “iniciran upravo od samog Carevića”, odnosno njegove kompanije “Carinvest” na čiju inicijativu izrađen koncesioni akt, ali i izvršene izmjene godišnjeg Plana davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2021. godinu.

“MANS je u krivičnoj prijavi predložio Specijalnom državnom tužiocu da na okolnosti vezane za spornu dodjelu koncesije sasluša bivšeg ministra Damjanovića, vlasnika kompanije Carinvest, Milana Carevića i njegovog oca Marka kao bivšeg vlasnika, te bivše ministre kapitalnih investicija u 42. i 43. Vladi Crne Gore”, zaključuju iz te NVO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
07.11.2023-19:15 19:15

Cetnik..cetniku..daju crnogorska bogastva..