Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Mandić: DRI u Skupštini Crne Gore ima partnera

Mandić je kazao da je ova posjeta dobra prilika za učvršćivanje odnosa kroz sagledavanje konkretnih modaliteta saradnje u oblastima revizije javnog sektora

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sastao se danas sa predsjednikom Evropskog revizorskog suda Tonijem Marfijem i delegacijom Državne revizorske institucije.

Mandić je kazao da je ova posjeta dobra prilika za učvršćivanje odnosa kroz sagledavanje konkretnih modaliteta saradnje u oblastima revizije javnog sektora. Mandić je istakao potrebu za intenziviranjem komunikacije Skupštine i DRI kroz kontrolnu ulogu parlamenta. Naglasio je da „DRI u Skupštini Crne Gore ima partnera“ i dodao da se kroz konsultativna i kontrolna saslušanja može pokrenuti reakcija nadležnih organa.

Predsjednik Evropskog revizorskog suda Toni Marfi saglasan je o neophodnosti što čvršće saradnje parlamenta i DRI na partnerskoj osnovi i zajedničkom cilju.

„Ključni kriterijum takve saradnje je obezbjeđivanje nezavisnosti i objektivnosti rada“, rekao je Marfi naglašavajući ulogu o transparentnosti trošenja javnih sredstava od posebnog značaja.

Predsjedavajući Senatom Državne revizorske institucije Crne Gore Nikola N. Kovačević zahvalio je predsjedniku Mandiću na stavu da se DRI izborio za svoje mjesto u sistemu Crne Gore i podsjetio na Izvještaj EK koji je takođe prepoznao DRI kao najbolje ocijenjenu državnu instituciju.

Senator DRI Zoran Jelić podsjetio je da je DRI poslednje četiri godine davala negativno mišljenje na završni račun budžeta Vlade Crne Gore, te da u skladu sa sporazumom koji DRI ima potpisan sa Skupštinom Crne Gore, ta revizorska institucija sve svoje izvještaje redovno dostavlja parlamentu. Među tim izvještajima, dodao je Jelić, našla su se negativna mišljenja koja se odnose na naše sudstvo i tužilaštvo, kao i negativno mišljenje na poslovanje Skupštine Crne Gore za 2016. godinu.

Sagovornici su konstatovali da bi ostvarivanje djelotvorne budžetske kontrole i promovisanje odgovornosti, transparentnosti i dobrog rukovođenja u oblasti javnih finansija bilo neuporedivo teže za Skupštinu Crne Gore da nema izuzetno dobre saradnje između parlamenta i Državne revizorske institucije.

Zaključeno je da bi konkretizacija saradnje parlamenta i DRI u narednom periodu značila još čvršću, kontinuiranu kooperaciju sa skupštinskim radnim tijelima. Dodatno je naglašeno da nije jasno definisan proces koji bi primorao tužilaštvo da reaguje nakon dostavljanja negativnog mišljenja o poslovanju nekog subjekta, ali da će zajedničkom saradnjom Skupština Crne Gore i Državna revizorska institucija kroz kontrolna saslušanja dodatno skrenuti pažnju na iste.

Sastanku su prisustvovali i zamjenica rukovodioca Sektora za evropske integracije, politiku, odnose sa javnošću i informacije ERS Laura Zampeti, kao i senatori DRI Zoran Jelić i dr Milan Dabović, sekretarka Dobrila Glomazić i državna revizorka – rukovoditeljka za kooperativne revizije, međunarodnu saradnju, odnose sa Skupštinom, Vladom i javnošću, Marija Žugić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve