Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Lipovina Božović: Nismo nametnuli bilo kakva ograničenja u uvozu i izvozu robe

Kako je saopšteno, na samom početku Lipovina-Božović je izrazila zadovoljstvo učešćem na sastanku i pozdravila napredak u okviru odnosa u SEECP-u koji su orijentisani ka povećanju konkurentske prednosti regiona kako bi privukli više trgovine i investicija, što je, kako je rekala, presudno u ovim teškim vremenima.

Vlada Crne Gore je, u kontekstu COVID-19, a prepoznajući značaj trgovine, ponudila zemljama regiona uvoz, izvoz i tranzit robe kroz Luku Bar, i nije zabranila uvoz i izvoz robe niti nametnula bilo kakva ograničenja, kazala je državna sekretarka za razvojne ekonomske politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina-Božović.

“Lipovina-Božović učestvovala je na današnjem sastanku ministara trgovine učesnika Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u organizaciji Republike Turske, koja predsjedava SEECP 2020-2021. Tema sastanka je bila „Trgovina u periodu pandemije Post COVID-19 u jugoistočnoj Evropi: izazovi i mogućnosti”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kako je saopšteno, na samom početku Lipovina-Božović je izrazila zadovoljstvo učešćem na sastanku i pozdravila napredak u okviru odnosa u SEECP-u koji su orijentisani ka povećanju konkurentske prednosti regiona kako bi privukli više trgovine i investicija, što je, kako je rekala, presudno u ovim teškim vremenima.

Lipovina Božović je ukratko i predstavila glavna dostignuća u trgovinskim odnosima između šestorke zapadnog Balkana (ZB6) kao i usvajanje akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište za period 2021-2024 koje će biti odskočna daska za kompanije ZB6 da se bolje integrišu u evropske lance vrijednosti i ojačaju njihovu konkurentnost na evropskom i globalnom tržištu.

“U kontekstu COVID-19, Vlada Crne Gore je, prepoznajući značaj trgovine, ponudila je zemljama regiona uvoz, izvoz i tranzit robe kroz Luku Bar, i nije zabranila uvoz i izvoz robe niti nametnula bilo kakva ograničenja” kazala je Lipovina-Božović.

U tom kontekstu je dodala da prepoznata uloga koju multilateralni trgovinski sistem Svjetske trgovinske organizacije (STO) zasnovan na pravilima mora imati u odgovoru na globalnu zdravstvenu krizu.

“U skladu sa tim, Crna Gora je podržala „Izjavu o isticanju značaja MMSP u vremenu COVID-19“, „Izjavu o Covid-19 i multilateralnom trgovinskom sistemu“, kao i izjavu UN-a „Zajednička izjava o otvorenim tržištima, protoku osnovne povezanosti dobara i lanca snadbijevanja“, istakala je državna sekretarka.

Dodatno napominju da Lipovina Božović iskoristila priliku da ukaže na poboljšani sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom uključivanjem trgovine uslugama i dalje liberalizacije poljoprivrednih proizvoda.

Takođe, kako ističu iz Ministarstva, Lipovina Božović je naglasila i da je Crna Gora prva članica STO-a koja je podnijela indikativni nacrt plana posebnih obaveza podržavajući „prvi scenario“ kao dio otvorenih pregovora u kontekstu Zajedničke inicijative o domaćem uređenju usluga, kao i da aktivno učestvuje u pregovorima o subvencijama za ribarstvo, e-trgovini, olakšavanju investicija, a podržala je i „Izjavu u prilog multilateralnom trgovinskom sistemu zasnovan na pravilima“ i „Izjavu o mehanizmu za razvoj, dokumentovanje i razmenu praksi i procedura u Ponašanje sporova STO-a “ kojima je potvrdila posvećenost pridruživanju Privremenom žalbenom aranžmanu u okviru STO-a.

“Crna Gora je postigla mnogo, ali u isto vrijeme našu zemlju čeka vrlo zahtjevan posao kako bismo odgovorili na ekonomsku i zdravstvenu krizu. To će zahtijevati visoku političku posvećenost kao i posvećenost vrijednostima liberalizovane ekonomije, olakšane trgovine, povećanih investicija i transparentnosti” zaključila je Lipovina Božović.

Iz Ministarstva su naglasili da je održani sastanak SEECP-a je bio dobra prilika da se stekne širi pogled na trgovinske tokove i ekonomska kretanja u našem regionu i da se razgovara o izgledima za budućnost.

“Na njemu je pružena solidna platforma za procjenu regionalnih trgovinskih i ekonomskih odnosa i za razmatranje svježih perspektiva za saradnju kao odgovor na izazove koji preovlađuju zbog pandemijske krize COVID-19. koja će biti i dobra priprema rad za fokusiraniju perspektivu na pitanja u vezi sa trgovinom na Samitu šefova država i vlada u junu 2021. godine”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve