Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Kvadrat stana u novogradnji 1265 eura

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u prvom kvartalu 2022. godini iznosila je 1346 eura, dok je 599 eura iznosila u kategoriji solidarna stambena izgradnja

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1265 eura, u Podgorici je iznosila 1265 eura, u primorskom regionu 1445 eura, u središnjem regionu 612 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1352 eura, saopštila je Uprava za statistiku MONSTAT.

Statističari pojašnjavaju da prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća.

“Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u prvom kvartalu 2022. godini iznosila je 1346 eura, dok je 599 eura iznosila u kategoriji solidarna stambena izgradnja”, kažu u MONSTAT-u.

U MONSTAT-u ističu da se prema metodologiji istraživanja „Cijene stanova u novogradnji“, u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

Ovo istraživanja ne obuhvata stanove starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokrenosti: poslovni objekti, zemljište i drugo.

Takođe, ističu u MONSTAT-u istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve