Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Kadić: Država treba da bude stoprocentni vlasnik Instituta Igalo

Naveo je da je najbolje rješenje da Institut bude u državnom vlasništvu

Država treba da bude stoprocentni vlasnik Instituta “Dr Simo Milošević”, da otkupi akcije od manjinskih akcionara, i kad se to desi onda možemo da pričamo o planu za razvoj Instituta. Stvari moraju da se promijene jer na ovaj način, kako sada stoje, ova značajna zdravstvena ustanova neće moći da opstane, poručio je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić.

To je rekao na press konferenciji organizovanoj povodom Sajma medicine, odgovarajući na pitanje kako komentariše najave Norvežana da će da raskinu ugovor sa Institutom “Dr Simo Milošević”.

“Imali smo konferenciju sa USSCG. Nažalost, ovo je stvar menadžemta sa norveškim zdravstvenim sistemom i oni jesu potpisali ugovor ali su najavili da ga raskinu samo za narednu godinu dok ne vide kakva će situacija biti sa Institutom”, pojasnio je Kadić.

Podsjetio je da je Institut akcionarsko društvo iako država ima 55 odsto udjela.

“Mi Institutu plaćamo usluge koje on daje pacijentima. To je oko 100 000 noćenja godišnje. U tom smislu smo jedan od glavnih finansijera, ali mi im ne dajemo plate niti kontrološemo rad Instituta u smislu zdravstvene usluge. Stvari moraju da se promijene i na ovaj način Institut neće moći da opstane. Postoji nekkoliko strategija i postojali su objektivni razlozi zašto se neke stvari u ovih godinu dana nijesu riješile”, kazao je on.

Naveo je da je najbolje rješenje da Institut bude u državnom vlasništvu.

“Da li je to privatno – javno partnerstvo sa menadžmentom koji će doći sa strane ili da država vodi Institut, to je pitanje. Oni ipak su zastupljeni i u medicinskom turizmu pa je pitanje kako to riješiti. Ovo nije nešto što je od juče nego se godinama provlači ali je tu potrebno vrijeme. Optimista sam da će se naći rješenje”, rekao je Kadić.

Naveo je da je FZO za potrebe naših pacijenata opredijelio ove godine skoro četiri miliona eura za usluge u Institutu.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve