Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

JOŠ JEDAN NAPAD NA INVESTICIJE U KOLAŠINU, NAMJERA OČIGLEDNA: Propao najnoviji pokušaj Vijesti da reketiraju investitore

Istina je naravno potpuno drugačija od onoga što su Vijesti objavile na naslovnici novine i portala. Jedini ko ne zagađuje Kolašin, uključujući i dopisnicu Šćepanović čije fekalije se izlivaju u Ljevaju, Svinjaču i završavaju u Tari, je hotel koji je dotična targetirala. Da ima i malo medijskog i ličnog kredibiliteta, dopisnica bi objavila ono što su joj čitaoci naveli u komentarima - da čitav Kolašin nema uređenu kanalizacionu infrastrukturu. I u tim uslovima, Šćepanovićka i ''medijska mafija'' napadaju jedini objekat koji vrši prečišćavanje otpadnih voda!

Najnoviji napad na investitore u Kolašinu objavljivanjem neprovjerenih, a netačnih informacija o otpadnim vodama na Bjelasici, gdje targetiraju jedan privatni hotel bez bilo kakvih dokaza, konačno je razobličio ono što je suština izvještavanja dopisnice Vijesti iz Kolašina, pod pokroviteljstvom njenih mentora – svako ko ne plati reklamu, odnosno medijski reket, naći će se na naslovnim stranicama ovog medija.

Iako je dopisnica Vijesti Dragana Šćepanović, kako saznajemo, dobila ogovor iz Ski rizorta Kolašin 1450 ovim povodom, nije ga prenijela integralno, pa Portal Aktuelno eksluzivno prenosi šta je uprava odgovorila dopisnici.

„Poštovana gospođo Šćepanović,

U odnosu na Vaše interesovanje, obavještavamo Vas da pretpostavke iznijete u pitanjima nijesu tačne. AD Ski Resort Kolasin 1450 i njegova ćerka firma Ski Resort Kolašin-1600 d.o.o. posluju u skladu sa važećim propisima u ovoj oblasti, i objekti se grade u skladu sa izdatim urbanističko-tehničkim  uslovima i odobrenim projektima.

Nažalost, ovo nije prvi put da Vas je “neko” pogrešno inormisao o našim kompanijama, Vi te neistine plasirali javnosti, uprkos našoj inicijalnoj namjeri da Vama i Vašem mediju izađemo u susret i odgovorimo na sva Vaša interesovanja, naivno vjerujući da je predmet istih objektivno novinarstvo a ne jednostrano plasiranje neistina. Iako su nas mnogi savjetovali da bi par reklama koje bi platili Vašem mediju riješilo taj problem, na to nećemo pristati, već ćemo se i u tom slučaju kao i u čitavom projektu, pridržavati zakona ove države.

S obzirom da je evidentno na osnovu krajnje sugestivnih pitanja, da je moguće da ćete insinuirati da se u ovom slučaju ne poštuju ekološki propisi, što apsolutno nije u skladu sa istinom, morate biti svjesni da bi eventualne objavljene neistine povukle pravne posljedice.“

Naslovna strana štampanog proizvoda reketaškog koncera Vijesti – školski primjer medijskog reketiranja

Dopisnica Vijesti je, međutim, u tekstu netačno navela i da joj je „prijećeno“ pravnim postupkom. To dovoljno govori o elementranom (ne)obrazovanju Šćepanovićke, jer pravno reagovanje nije prijetnja, nego zaštita od plasiranja netačnih i neprovjerenih informacija. Ovo bi posebno trebalo da zna dopisnica Šćepanović, jer njene Vijesti tuže sve i svakoga, uglavnom gubeći sporove, a najviše od njihovih bivših uposlenika koji su ih tužili u značajnom broju. Kako izgleda kada ”medijska mafija”, koju predvode medijski tajkuni Miodrag Miško Perović i Željko Ivanović, reketira preko sudova, najbolje zna Portal Aktuelno, koji je na meti tužbi ovog koncerna već godinama.

Istina je naravno potpuno drugačija od onoga što su Vijesti objavile na naslovnici novine i portala. Jedini ko ne zagađuje Kolašin, uključujući i dopisnicu Šćepanović čije fekalije se izlivaju u Ljevaju, Svinjaču i završavaju u Tari, je hotel koji je dotična targetirala. Da ima i malo medijskog i ličnog kredibiliteta, dopisnica bi objavila ono što su joj čitaoci naveli u komentarima – da čitav Kolašin nema uređenu kanalizacionu infrastrukturu. I u tim uslovima, Šćepanovićka i ”medijska mafija” napadaju jedini objekat koji vrši prečišćavanje otpadnih voda!

Naime, tretman otpadnih voda hotela se vrši pomoću sistema uređaja i opreme baziranih na tehnologiji SBR-a isporučenih od strane poznatog regionalnog proizvođača kako je to i definisano pozitivnim pravnim propisima.

Prema stepenu gradacije, primijenjuju se sva tri postupka prečišćavanja, primarni, sekundarni i tercijalni, što je bilo zahtjevano tehničkim uslovima nadležnih institucija.

Iako Kolašin nema uređenu kanalizacionu infrastrukturu, dopisnica ”medijske mafije” Dragana Šćepanović napada jedini objekat koji vrši prečišćavanje otapadnih voda!

Primarni tretman ujednačava količinu i opterećenje otpadnih voda i uklanja krupne materije iz upotrebljenih voda radi optimalnog rada biološkog reaktora.

Sekundarni tretman se odvija u biološkom reaktoru gdje se vrši proces punjenja i aeracije, proces taloženja i bistrenja i na kraju proces dekantacije izbistrenih voda, a tercijalni tretman – nakon sekundarnog tretmnana prije ispusta u kanalizacioni sistem otpadna voda se tretira UV lampom koja u potpunosti neutrališe patogene  mikroorganizme.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je usklađeno sa zahtjevima serije evropskih standarda EN 12255 i voda nakon tretmana zadovoljava kvalitetom prema “Pravilnik-u o kvalitetu sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda, načinu i postupku ispitivanja kvaliteta otpadnih voda i sadržaju izvještaja o utvrđenom kvalitetu otpadnih voda”.

JEDINO INVESTITOR DJELUJE PROAKTIVNO

Prostornim planom posebne namjene Bjelasica Komovi definisana je lokacija i date smjernice budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda PPOV K1600. Na isti način uređuje se ova materija i na lokaciji Kolašin 1450.

Nažalost, na lokaciji trenutno ne postoji izgrađen sistem fekalne kanalizacije za prikupjanje i odvođenje otpadnih voda.

Direktiva o vodama Evropske Unije za sva naselja sa više od 2.000 stanovnika nameće potrebu da se uvedu savremena postrojenja i tehnologije za preradu otpadnih voda (PPOV) i predstavlja jednu od ključnih obaveza Opštine ili Vlade.

Prostornim planom posebne namjene Bjelasica Komovi definisana je lokacija i date smjernice budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda PPOV K1600. Na isiti način uređuje se ova materija i na lokaciji Kolašin 1450.

U cilju podsticanja i podrške Opštini Kolašin kompanije Ski Resort Kolašin 1450 i Ski Resort Kolašin 1650 pokrenule su inicijativu za rješavanje ovog problema kako u samoj Opštini, tako i na nivou Vlade Crne Gore.

Još početkom 2023.godine inicirana je komunikacija sa lokalnom samoupravom i  kompanije Ski Resort Kolašin 1450 i Ski Resort Kolašin 1650 ponudile su da, u cilju pomoći bržoj realizaciji PPOV, finansiraju izradu Idejnog rješenja kojima bi se trajno riješio problem sistema prerade otpadnih voda, kao donaciju. U februaru 2023.godine izrađena su Idejna rješenja PPOV i ista dostavljena lokalnoj samoupravi.

Po predloženom Idejnom rješenju, u zoni resorta planira se prikupljanje otpadnih voda od svih objekata i tretman u postrojenju za prečišćavanje voda kapaciteta 2750 ES. Postrojenje je planirano na mjestu koje omogućava gravitaciono slivanje od čitave mreže fekalne kanalizacije za  zahvat.

Rad PPOV-a obezbjeđuje minimiziranje i svođenje u zakonske okvire zagađivanje površinskih, podzemnih voda i zemljišta komunalnim otpadnim vodama.  To predstavlja značajan pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje stanovništva područja izgradnje sistema prečišćavanja otpadnih voda.

Željko Ivanović i Miodrag Miško Perović: Šefovi reketaškog koncerna Vijesti

Takođe, napravljena je i intezivna komunikacija sa Ministarstvom  ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i Ministarstvom finansija, gdje je istaknut značaj ovog infrastrukturnog projekta, kao i mogućnost korišćenja EU fondova za finansiranje iste. Tada je i dogovoreno da lokalna smouprava dostavi idejno rješenje Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kako bi se razmotrila EU podrška projektu i uključila Vlada Crne Gore kako bi pokrenula iniocijativu prilikom izrade Zakona o budžetu Crne Gore za 2024.godinu i obezbijedila dio sredstava za ovu namjenu.

Nažalost, Opština Kolašin nije preduzela ni jedan korak u cilju otvaranja pitanja rješavanja sistema PPOV prema Vladi Crne Gore.

Na strani investitora u ova dva najveća turistička projekta u Crnoj Gori postoji ne samo dobra volja za rješavanje ovog problema, već su i proaktivno djelovali kako bi se ubrzala procedura ali bez aktivnog učešća lokalne samouprave problem neće biti riješen.

”Medijski gang” ništa od ovoga ne zanima, njima je ipak prioritet reketiranje. Ako zbog reketaških napora propadnu sve investicije u Kolašinu i nastavi se stagnacija sjevera Crne Gore, to njih ne dotiče.

L.P.Đ.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cetinje_SV
20.02.2024-09:35 09:35

Bravo! Bilo bi dobro kada bi VESTI klerofekalno zagađivale samo Kolašin! Sljedeća formulacija je najkraća definicija, ne samo novinarke nego i ufređivačke politike crnogorske “Famelje Adams”: “Jedini ko ne zagađuje Kolašin, uključujući i dopisnicu Šćepanović čije fekalije se izlivaju u Ljevaju, Svinjaču i završavaju u Tari, je hotel koji je dotična targetirala.”

Gang
20.02.2024-09:36 09:36

Nista odje niste dokazali da ste ispravni.
Super sto ste objasnili kako funkcionise taj sistem

Nikola
20.02.2024-09:42 09:42

Da ima pravde u ovoj državi ona nikada više u životu nebi napisala ni jednu riječ a kamoli tekst
A o njezinim šefovima je suviše šta napisati osim zastiđe CG Perović i Ivanović
Ovako se nešto nije rađalo na ovim prostorima