Petak, 21 Juna, 2024
Rubrika:

Iz tekuće rezerve za dva patrolna broda još skoro 18 miliona eura

Vlada je 20. maja na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Informaciju o potrebi korišćenja sredstava tekuće rezerve

Procjena je da će cijena dva patrolna broda, koji po karakteristikama zadovoljavaju u potpunosti potrebe Vojske Crne Gore u dužem vremenskom periodu, biti uvećana za do 15 odsto u odnosu na sredstva planirana Zakonom o budžetu za 2024.godine, tj. za dodatnih 17.895.000 eura, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je 20. maja na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Informaciju o potrebi korišćenja sredstava tekuće rezerve.

“Zakonom o budžetu Crne Gore za 2024. godinu u članu 14 pod tačkom 19 definisano je sljedeće ,,Zaduženje za finansiranja nabavke opreme i sredstava, a za potrebe Vojske Crne Gore koja se odnosi na dva srednja patrolna broda dužine 55-70m, za koje će se kreditor utvrditi tokom godine, u iznosu do 120 miliona eura”. Nakon istraživanja tržišta, te promjene cijena vojne opreme usljed aktuelnih dešavanja u područjima zahvaćenim ratnim sukobima, došlo je do promjena u ponudama potencijalnih dobavljača. S tim u vezi, objektivna procjena je da će cijena dva patrolna broda, koji po karakteristikama zadovoljavaju u potpunosti potrebe Vojske Crne Gore u dužem vremenskom periodu, biti uvećana za do 15 odsto u odnosu na sredstva planirana Zakonom o budžetu za 2024.godine, tj. za dodatnih 17.895.000,00 eura. Ovo uvećanje cijena uključuje troškove finansiranja (kamatu), za koju uslove i način otplate definiše Ministarstvo finansija”, navodi se u Informaciji.

Kako se dodaje, imajući u vidu da sredstva za predmetnu namjenu nisu planirana u dovoljnom iznosu Zakonom o budžetu za 2024. godinu (,,SI.list CG” br. 124/23) kod Ministarstva finansija, shodno članu 43 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, a imajući u vidu povećanje cijena na tržištu, potrebno je da Vlada Crne Gore da saglasnost za korišćenje sredstava tekuće rezerve u iznosu od 17.895.000,00 eura.

“Shodno svemu prethodno navedenom, a u susret predstojećem NATO samitu u Vašingtonu, Crna Gora će na ovaj način kao kredibilni partner ostvariti izdvajanje sredstava od najmanje 2% BDP za sektor odbrane u 2024. godini shodno Godišnjem strateškom izvještaju za Crnu Goru u vezi sa obavezom investiranja u odbranu”, zaključuje se u dokumentu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve