Petak, 10 Maja, 2024
Rubrika:

INVESTICIJE U KOLAŠINU U PUNOM ZAMAHU: Gradnju hotela prati i infrastrukura – vodovod, osnježavanje, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda…

Kada je u pitanju gradnja na Bjelasici, tender za vodosnabdijevanje je već otvoren i izabran je izvođač. Time je obezbijeđeno vodosnabdijevanje za oba naselja - Kolašin 1450 i 1600 i za vještačko osnježavanje. Plan je da se ovo završi do kraja septembra 2023. godine kada će početi sa radom i prvi hoteli na Bjelasici

Od najzaduženijeg grada po glavi stanovnika, Kolašin polako postaje centar investicija u Crnoj Gori. Investicioni bum je u punom zamahu, gradi se oko desetak hotela, a konkurentna poreska politika na lokalnom nivou samo je mamac za nova ulaganja. Sve ovo prati i infrastrukturno opremanje kako na Bjelasici, tako i u samom gradu.

Kolašin polako postaje centar investicionog buma

Kada je u pitanju grad Kolašin, vodovod se već rješava puštanjem novog rezervoara koji je davno bio napravljen, ali nikada nije pušten u pogon. U toku je i rješavanje problema kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda grada – projekat je urađen, revidiran i odobren i zatvorena je finansijska konstrukcija. Iz EU fondova obezbijeđeno je 85 odsto sredstava a Opština Kolašin finansira preostalih 15 odsto tako što će, uz saglasnost Ministarstva finansija obezbijediti kredit uz grejs period. Na taj način će osigurati vraćanje sredstava od naplate ovih usluga.

Kada je u pitanju gradnja na Bjelasici, tender za vodosnabdijevanje je već otvoren i izabran je izvođač. Time je obezbijeđeno vodosnabdijevanje za oba naselja – Kolašin 1450 i 1600 i za vještačko osnježavanje. Plan je da se ovo završi do kraja septembra 2023. godine kada će početi sa radom i prvi hoteli na Bjelasici. Ovim tenderom je predviđen, sa istog izvorišta, i jedan krak prema Kolašinu, čime će se trajno riješiti snabdijevanje vodom.

Bjelasica i Kolašin postaju jedan od najboljih ski-centara u Evropi

Takođe, što se tiče prečišćavanja otpadnih voda za ova dva naselja, po planu posebne namjene Bjelasice i Komova predviđena je gradnja dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Plan je da se u ovoj godini uradi projekat ova dva postrojenja. Investitori će finansirati izradu plana, a onda će se istim principom kao za gradsku zonu tako i za ovaj dio Kolašina obezbijediti 85 odsto sredstava iz EU fondova, a preostalih 15 odsto iz opštinske kase.

Do tada, za prva četiri hotela koja će biti otvorena krajem ove godine kada bude završen vodovod, predviđeno je samostalno prečišćavanje otpadnih voda za svaki od njih pojedinačno i to kao privremeno rješenje jer će oni, kao i svi ostali koji kasnije budu završeni, biti prikopčani na postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za koje se očekuje da budu gotova do kraja iduće godine.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve