Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Investicije u elektronske komunikacije skoro 11 odsto veće

Oni su podsjetili da je u prethodnih deset godina prisutan trend značajnih investicija u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga, te da su u tom periodu operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori investirali preko 730 miliona eura .

Operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori prošle godine su u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga uložili 76,3 miliona EUR, što je 10,75 odsto više nego 2022. godine, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

„Tako visok nivo investicija doprinosi daljem povećanju dostupnosti savremenih elektronskih komunikacionih usluga visokog kvaliteta na cijeloj teritoriji Crne Gore“, rekli su iz EKIP-a.

Oni su dodali da u navedeni iznos investicija, realizovanih prošle godine, nije uračunato 8,84 miliona eura koja su operatori elektronskih komunikacija, odnosno Crnogorski Telekom, One Crna Gora i Mtel, uplatili u budžet Crne Gore kao jednokratnu naknadu za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija po osnovu nadmetanja koje je sprovela Agencija.

„Elektronske komunikacije spadaju u infrastrukturne privredne grane i ulaganja u telekomunikacionu i informacionu infrastrukturu su jedan su od glavnih pokretača ekonomskog napretka. Česte promjene i tehnološke inovacije na tržištu elektronskih komunikacija nameću potrebu stalnog ulaganja u istraživanje i razvoj, razvoj infrastrukture, uvođenje novih tehnologija i usluga“, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Oni su kazali da su operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori svjesni toga, pa su u značajnoj mjeri posvećeni investicijama. Uvećane investicije u elektronske komunikacije imaju, kako su objasnili, visok pozitivan uticaj i na efikasnost u drugim sektorima, što na kraju podstiče ukupan ekonomski rast.

„Očekuju se nova ulaganja operatora elektronskih komunikacija i nastavak trenda visokog investiranja u sektor elektronskih komunikacija. Operatori u sektoru elektronskih komunikacija u Crnoj Gori planiraju da u ovoj godini investiraju oko 68 miliona eura , u narednoj preko 55 miliona, a u 2026. godini oko 48 miliona eura “, rekli su iz EKIP-a.

Oni su podsjetili da je u prethodnih deset godina prisutan trend značajnih investicija u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga, te da su u tom periodu operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori investirali preko 730 miliona eura .

„Trend visokog nivoa investiranja posebno je prisutan od 2016. godine, koja je bila rekordna u pogledu investicija i u kojoj su operatori u svoje mreže investirali preko 116 miliona eura “, kazali su iz EKIP-a.

Oni su dodali da višegodišnji trend visokih investicija u sektoru elektronskih komunikacija potvrđuje činjenicu da u Crnoj Gori postoji stabilan i predvidiv pravni i regulatorni okvir, koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve