Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Hotel ”Igalo” uskoro na javnoj licitaciji

Sudska odluka je nedavno postala pravosnažna, a za razliku od ostale imovine Vektra Boke, hotel ''Igalo'' je zahvaljujući privremenoj mjeri zabrane otuđenja sačuvan od hipoteka

Nekada atraktivni hotel “Igalo”, jedan od objekata u vlasništvu “Vektra Boke”, uskoro će biti ponuđen na prodaju, nakon što je sudskom odlukom zemljište na kojem je izgrađen, vraćeno prvobitnim vlasnicima –porodici Acović.

Sudska odluka je nedavno postala pravosnažna, a za razliku od ostale imovine Vektra Boke, hotel “Igalo” je zahvaljujući privremenoj mjeri zabrane otuđenja sačuvan od hipoteka.

Porodica predratnog hotelijera i bogatog veleposjednika Aleksandra Acovića još prije 43 godine je pokrenula sudski postupak za vraćanje zemljišta na kojem je izgradjen hotel Igalo, nekada u vlasništvu HTP Boka, a potom Vektra Boke.

Višedecenijski sudski spor konačno je završen prije mjesec i po, kada je odluka o vraćanju imovine Acovićima postala pravosnažna.

Njihov advokat Vukašin Šimrak kazao je da će Acovići kroz prodaju hotela naplatiti svoja potraživnaja:

“Pokrenut je postupak prinudnog izvršenja kako bi se naplatilo potraživanje Acovića, koje sa kamatama iznosi oko četiri milona eura“, kazao je Šimrak.

Sud je još 2003. godine donio privremenu mjeru – zabrana otuđenja, zahvaljujući kojoj je ova imovina spašena od hipoteka i prodaje, za razliku od ostale imovine Vektra Boke.

“Ta privremena mjera je na neki način spasila hotel Igalo od hipoteka i prodaje, jer naravno nijedna banka nije htjela da konstituiše hipoteku na toliko vrijednom objektu, a koji ima prethodno obezbjeđenje“, kazao je Šimrak.

On je dodao da je prodaja hotela putem licitacije planirana sljedećeg mjeseca, a za budućeg kupca je povoljna okolnost što će dobiti objekat bez opterećenja i zabilježbi, jer će one biti izbrisane.

“U izvršnom postupku izvršitelj će predati objekat novom sticaocu bez ikavih zabilježbi”, objasnio je Šimrak.

Prodaja hotela omogućiće naplatu potraživanja i ostalim povjeriocima koji budu imali izvršne isparave, kazao je advokat Šimrak.

Inače, sporno zemljište, ukupno 44.000 kvadrata, Aleksandar Acović je kupio prije Drugog svjetskog rata skupa sa Vladetom Savčićem.

Polovina koja je pripadala Acoviću je 1959. godine nacionalizovana, a 80-tih godina prošlog vijeka je njegovim nasljednicima plaćeno 6000 kvadrata.

Za ostatak nikada nije sproveden upravni postupak, pa je Opština Herceg Novi, još 70-tih godina prošlog vijeka kao društvenu imovinu, zemljište ustupila HTP Boka za izgradnju hotela “Igalo”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve