Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Građani se pitaju “đe vi brojite te turiste”: Brojke demantovale Dritanovu ”sezonu iznad svih očekivanja”

Izdavaoce smještaja plaši da će sezona za njih trajati svega dvadesetak dana. Brojni apartmani su prazni iako je već avgust, a u srećno doba do današnjeg datuma sve je bilo puno do posljednje sobe.

Kada je riječ o sezoni u Crnoj Gori često se čuje riječ “rekordna”, ”iznad svih očekivanja” ili makar “poput one iz 2019.”, međutim turistički radnici kažu drugačije.

Premijer Dritan Abazović uporno se fali kako su prihodi od turizma u prvom kvartalu misleći na januar, februar i mart – 86 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine 2021. godine i na nivou od 96 odsto od rekordne 2019. pozvavši se pritom na podatke Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

“Niđe nikog u Crnoj Gori” Uzalud propaganda – turistička sezona iznad svih očekivanja! Dobro došli u najljepšu zemlju Mediterana”, poručio je Abazović prije nekoliko dana.

Odgovorili su mu mnogobrojni korisnici društvenih mreža od kojih izdvajamo ovaj komentar:

“Sve što se izgovori ne mora biti istina, a bogami što oči vide to je istina. Dođite na Sutomorsku stanicu, jutro, avetinjski pusto, a vikend, problemi ostali isti, spor protok na crnogorskim granicama, ograđene plaže, neljubazni vlasnici, deponije pored puta odvoz smeća kad mu vrijeme nije i sl. Nekad je gore činjenje od nečinjenja”, napisao je građanin komentarišući ranije Abazovićeve izjave.

Iako se Abazović busa u ”rekordnu sezonu”, brojke govore drugačije. U Crnoj Gori je, prema podacima Monstata, tokom juna u kolektivnom smještaju boravilo 146.457 turista, koji su ostvarili 549.865 noćenja.

Riječ je o brojkama koje su prilično niže u odnosu na rekordnu sezonu iz 2019. godinu. Naime, u junu te godine, u kolektivnom smještaju bilo je 160.395 turista, što govori da ih je u istom periodu ove godine bilo devet odsto manje.

Još je drastičnija razlika kada je riječ o noćenjima – u junu ove godine bilo ih je 17 odsto manje nego u istom mjesecu 2019. godine.

Izdavaoci smještaja: Špic sezone će biti kratkog daha

Izdavaoce smještaja plaši da će sezona za njih trajati svega dvadesetak dana. Brojni apartmani su prazni iako je već avgust, a u srećno doba do današnjeg datuma sve je bilo puno do posljednje sobe.

U Herceg Novom i ugostitelji bilježe slabiju posjećenost, a sa druge strane u Turističkoj organizaciji toga grada kažu da je turista više nego lani u ovo doba – te da sada u tom gradu boravi oko 21 i po hiljada turista.

Ni primać’ 2019. godini

Ugostitelj iz Budve Vido Mijanović se rado prisjeti 2019. godine kada se kako navodi, u ovo doba nije moglo proći od turista.

“Predsezona je prema nekom mom mišljenju i bila dobra, ali glavna sezona prema ovim pokazateljima nije ni primać”, kazao je Mijanović za Aktuelno.

Brojke koje nudi turistička organizacija na žalost ne donose koristi izdavaocima privatnog smiještaja. To što su hoteli puni, ne ohrabruje ni ugostitelje, jer od toga kako kažu – vajde nemaju.

“Ono što nas povezuje da djelimo zajedničku muku, a to je nedostatak radne snage. Hoteli jesu puni, ali oni slabo svraćaju kod nas. Sa radnom snagom je sve teže i teže. Mnogo je objekata novih i starih, lijepih plaža imamo – a nemamo radne snage”, ističe Mijanović.

Da je sezona loša potvrđuje i mali broj automobila na jadranskoj magistrali. Prošle godine se od Debelog brijega do Trajekta putovalo i po nekoliko sata, sada za čas posla.

Da ova neće biti ni približna prošlogodišnjoj, a kamoli onoj prije dvije godine saglasne su i kolege iz okruženja, pa gledaju da izvuku uloženo.

Drastičan pad brojki u Budvi

Kada je u pitanju Budva, u tamošnjim kolektivnim smještajnim objektima u junu je boravilo 17 odsto turista manje nego prije tri godine.

Pritom, niži je i broj noćenja – tokom juna ove godine u kolektivnom smještaju u tom gradu ostvareno ih je 234.111, naspram 324.213 iz juna 2019. godine. Riječ je o razlici od gotovo 28 procenata.

Ono što ih ohrabruje je najava meteorologa da su pred nama vreli dani – pa su ponude za sobe i apartmane preplavile sve platforme.

A.P.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve