Utorak, 21 Maja, 2024
Rubrika:

Građani Crne Gore najveće žrtve gašenja Montenegro Airlinesa

Treba biti svjestan da neće preko noći sve druge avio-kompanije preuzeti svaku liniju i frekvenciju Montenegro Airlinesa. To se nije desilo u Sloveniji nakon bankrota Adrije, neće ni u Crnoj Gori, kazao je Vojinović

Vazduhoplovni analitičar, pokretač i glavni i odgovorni urednik portala Tangosix Petar Vojinović, za CdM kaže da će najveća indirektna žrtva gašenja Montenegro Airlinesa biti građani Crne Gore koji će van turističke sezone izgubiti dosta povezanosti i frekvencija ka najskupljim tržištima.

Vojinović napominje kako će razlozi gašenja Montenegro Airlinesa svakako biti tema ovih dana u Crnoj Gori po tehničkim osnovama segmenata državne pomoći, kašnjenja u njenom odobrenju i načina kako je prethodni lex specijalis bio strukturiran.

”Sa druge strane bitno je izdvojiti komentar jednog od ministra da se osnivanje nove nacionalne avio-kompanije očekuje tek u prvoj polovini 2022. godine. To znači da će Crna Gora prvi put u ljetnju sezonu, ako je bude bilo u značajnijem obimu zbog korone, ući bez nacionalnog avio-prevoznika. Nije lako ni brzo napraviti avio-kompaniju od nule, koliko god da imali određenu infrastrukturu i ljude. Sertifikati zaposlenih su u avijaciji nešto komplikovanija stvar i postoji opasnost da neki odu iz države za boljim poslom”, poručuje Vojinović.

Dodaje da sve druge poslovne i administrativne preduslove nije toliko teško ponovo formirati, ali za to treba vrijeme.

”Sreća u nesreći može biti da će sezona 2021. svejedno biti slaba i da se nova kompanija lansira u najbolje moguće vrijeme, ali će svejedno to biti veliki gubitak za tu poslovnu zajednicu. Država Crna Gora će prije svega imati gubitke u kontekstu starih dugova i nove investicije. Saobraćaj je svejedno nizak zbog korone pa neće biti velike štete u kontekstu preuzimanja tržišta od strane inostranih avio-kompanija. Treba biti svjestan da neće preko noći sve druge avio-kompanije preuzeti svaku liniju i frekvenciju Montenegro Airlinesa. To se nije desilo u Sloveniji nakon bankrota Adrije, neće ni u Crnoj Gori”, kazao je stručnjak za vazduhoplovstvo u izjavi za CdM.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve