Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Gorčević sa Zakariom: Podrška EBRD-a u sprovođenju razvojnih projekata

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i podrškom EBRD-a u velikom broju oblasti, s ciljem daljeg ekonomskog razvoja Crne Gore i ubrzanja integracije u EU

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević primila je danas šefa kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori Remona Zakariu.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i podrškom EBRD-a u velikom broju oblasti, s ciljem daljeg ekonomskog razvoja Crne Gore i ubrzanja integracije u EU.

Ministarka Gorčević je kazala da podrška EBRD-a, koja se ogleda u realizaciji značajnih razvojnih projekata, doprinosi ispunjenju ciljeva Berlinskog procesa i napretku Crne Gore i država regiona na putu prema EU.

„Vlada Crne Gore je odlučna da, uz podršku i EU i međunarodnih partnera radi na stvaranju konkurentne ekonomije bazirane na principima održivog razvoja, unapređenju infrastrukture, jačanju malog i srednjeg biznisa i razvoju poljoprivredne proizvodnje. Čvrsto sam uvjerena da, uz podršku sredstava koja će biti opredijeljena u okviru instrumenta EU Plan rasta za Zapadni Balkan, kao i uz nove infrastrukturne projektne Zapadnobalkanskog investicionog okvira na kojima bi EBRD bio partner, Crna Gora može uspješno sprovesti sve reforme i ostvariti značajan ekonomski i ukupni napredak“, kazala je ministarka Gorčević.

Ministarka je istakla da izgradnja dionice autoputa Bar- Boljare, dio Mateševo – Andrijevica gdje je EBRD pouzdan partner, predstavlja prioritet Vlade.

Šef Kancelarije EBRDa Zakaria je kazao da će ta institucija nastaviti da podržava Crnu Goru i ostale države regiona u oblastima koje su važne za ekonomski napredak, prvenstveno u sprovođenju kapitalnih infrastrukturnih projekata od regionalnog značaja, te jačanju konkurentnosti privatnog sektora i ubranju tranzicije na zelenu energiju.

„EBRD je do sada u Crnoj Gori investirao 801 miliona EUR kroz 85projekta. Nastavićemo da radimo sa vama i podržavamo vas, kako biste iskoristili odlične potencijale koje vaša država posjeduje u više oblasti, ubrzali ekonomski razvoj i ispunili sve uslove za članstvo u EU“, kazao je Zakaria.

On je istakao potrebu za unapređenjem koordinacije i saradnje sa ostalim ministarstvima s ciljem maksimalnog korišćenja dostupnih EU sredstava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve