Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Glavne karakteristike Crne Gore u pogledu saobraćajne povezanosti

Uz povoljan geografski položaj, Crna Gora ima i dobru pristupačnost u vidu 2 međunarodna aerodroma koja državu povezuju sa većinom evropskih prijestonica i gradova, ali i sve većim brojem avio-veza sa različitim regionima u svijetu

Pogodan geografski položaj Crne Gore na Jadranskom, odnosno Sredozemnom moru, ogleda se u pristupačnoj trgovini preko luke Bar, dobroj željezničkoj i putnoj vezi sa istočnom i centralnom Evropom i stimulativnom poslovnom okruženju. Upravo zbog toga, Crna Gora je dobila naziv “kapija ka Balkanu”, navodi se u članku u okviru projekta „SAGOV Italija – Albanija – Crna Gora program”.

“Uz povoljan geografski položaj, Crna Gora ima i dobru pristupačnost u vidu 2 međunarodna aerodroma koja državu povezuju sa većinom evropskih prijestonica i gradova, ali i sve većim brojem avio-veza sa različitim regionima u svijetu. Takođe, dobra pomorska povezanost (Luka Kotor, Luka Bar, Porto Montenegro, Marina Budva, Marina Bar, Luštica Bay itd.) nudi popularne destinacije za krstarenje.

Pristup tržištu u Crnoj Gori ima skoro 800 miliona potrošača, i to zahvaljujući članstvu u Svjetskoj trgovinskog organizaciji i sporazumima o slobodnoj trgovini sa Evropskom Unijom (Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju), CEFTA-om, EFTA-om, Rusijom, Turskom i Ukrajinom. U Izvještaju o poslovanju Svjetske banke za 2018. godinu navodi se da je poslovno okruženje koje Crna Gora nudi rangirano na 42. mjestu od 190 zemalja, što predstavlja napredak za 9 mjesta u poređenju sa 2017. godinom.

Iako je Crna Gora veoma mala država. veliki potencijal za prevazilaženje ograničenja u veličini predstavljaju obala, blizina tržišta EU i obrazovana radna snaga. Ipak, svega 7% kompanija izvozi svoju robu, što znači da su crnogorska preduzeća relativno slabo integrisana u globalnu ekonomiju. Jedno od najvećih destinacionih tržišta za ukupan izvoz usluga Crne Gore je Rusija (preko 27%).

Nakon obnavljanja nezavisnosti 2006. godine, Crna Gora je postala zemlja neto imigracije. Zbog nestašice kadrovskih rješenja za određene profesije i sektore, došlo je do značajnog priliva sezonskih (uglavnom niskokvalifikovanih) radnika tokom posljednjih 10 godina. Unutrašnja migracija stanovništva u Crnoj Gori je bila veoma intenzivna u posljednje dvije decenije, uglanvom iz ruralnih u urbana mjesta, kao i iz nerazvijenog sjevernog regiona u razvijenije centralne i primorske regije”, navedeno je u u članku u okviru SAGOV – South Adriatic Connectivity Governance, partnera “Evropski pokret u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve