Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Evropska investiciona banka od nezavisnosti Crne Gore uložila 1 milijardu eura

Čelnici EIB-a podsjetili su da je, od nezavisnosti Crne Gore, ova banka uložila 1 milijardu eura kroz investicije i da će Crna Gora, bez obzira na njenu veličinu i visinu BDP-a, nastaviti da bude strateški prioritet ove finansijske institucije

Evropska investiciona banka (EIB) nastavlja da bude strateški partner Crne Gore“ poručeno je na današnjem sastanku ministra finansija, Novice Vukovića i delegacije te institucije,  na čelu sa  sa potpredsjednikom Kyriacosom Kakourisom.

Potpredsjednik Kakouris saopštio je da je  u planu EIB-a što skorije otvaranje kancelarije u Crnoj Gori, kao i nastavak finansiranja započetih projekata i iniciranje novih, sa akcentom na „zelene investicije“.

“U razgovoru tima ministra Vukovića sa predstavnicima finansijske institucije Evropske unije, akcentovani su  ključni projekti, kao što je projekat namijenjen obrazovanju, ali i planirani kreditni aranžamani za potrebe željezničke infrastrukture Crne Gore, u kojima će, EIB učestvovati  iznosom do 50 odsto od ukupno procjenjene vrijednosti investicije” navodi se u saopštenju.

Čelnici EIB-a podsjetili su da je, od nezavisnosti Crne Gore, ova banka uložila 1 milijardu eura kroz investicije i da će Crna Gora, bez obzira na njenu veličinu i visinu BDP-a, nastaviti da bude strateški prioritet ove finansijske institucije.

“Poruka sa današnjeg sastanka je i da će EIB nastojati da proširi finansijsku i stručnu podršku, naročito kroz novi razvojni ogranak, EIB Global, prioritetno podržavajući aktivnosti iz „zelene agende“ i druge strateške investicije na putu pristupanja EU”, dodaje se.

Ministar Vuković kazao je da su  projekti koji su u fokosu EIB-a planirani i budžetom za 2024. godinu, te da će u koordinaciji sa drugim Vladinim resorima, doprinijeti što skorijoj realizaciji istih.

Ministar Vuković, zahvalio je na kontinuiranoj podršci, poručivši da će crnogorska ekonomija nastaviti da raste i razvija se.

Istovremeno, kako je naglasio,  Crna Gora snažnije će stremiti, dostizanju ključnog spoljnopolitičkog cilja- punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
23.02.2024-10:22 10:22

A vidjite ministru brkove ka krilo od skakavca,a obrij ta g***a ispod turina nesreco.