Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

EBRD okupila partnere na regionalnoj konferenciji ”Žene u biznisu” koja se održava u Crnoj Gori

Konferencija je organizovana u okviru jednog od vodećih EBRD programa ''Žene u biznisu'' koji na Zapadnom Balkanu podržava Švedska

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) organizovala je u Podgorici konferenciju, na kojoj je okupila partnerske finansijske institucije (banke i mikrokreditne finansijske institucije), donatore, preduzetnice, eksperte i druge zainteresovane učesnike, kako bi razgovarali o daljoj podršci ženskom preduzetništvu. Konferencija je organizovana u okviru jednog od vodećih EBRD programa “Žene u biznisu” koji na Zapadnom Balkanu podržava Švedska.

“Finansijske institucije iz cijelog Zapadnog Balkana su predstavile svoje krajnje korisnice programa – mala i srednja preduzeća kojima upravljaju žene ili su u vlasništvu žena – kojima su ujedno dodijeljene nagrade, te je na taj način uvažen i prepoznat njihov rad i doprinos sveukupoj ekonomskoj inkluziji žena”, saopšteno je iz EBRD-a.

Osim toga, organizovan je i glavni panel na kome su govorili bankari i eksperti, a koji je bio fokusiran na ulogu finansijskog sektora u najčešćim oblicima finansiranja zasnovanog na rodnoj ravnopravnosti.

“Tokom konferencije, EBRD je takođe potpisala kreditnu liniju od milion eura sa NLB bankom AD Podgorica, koja će dalje biti na raspolaganju preduzećima koja vode žene u Crnoj Gori. Nova kreditna linija predstavlja nastavak uspješno realizovanog prvog kredita od 2 miliona eura koji je obezbijeđen banci kada se prvi put pridružila programu “Žene u biznisu””, navodi se u saopštenju.

Aleksandra Vukosavljević, EBRD direktorica za sektor finansijskih institucija za zemlje Zapadnog Balkana i Istočnu Evropu, rekla je: „Zadovoljstvo nam je što nastavljamo čvrstu saradnju sa NLB bankom u Podgorici. Nova kreditna linija NLB-u će pomoći u jačanju konkurentnosti lokalnih preduzeća kojima rukovode žene, stvoriti više mogućnosti za zapošljavanje i ojačati inkluzivni rast u sektoru malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori”.

EBRD program “Žene u biznisu” je sveobuhvatan program koji pomaže malim i srednjim preduzećima (MSP) koja vode žene, da imaju pristup finansijskim i poslovnim savjetima koji su prilagođeni njihovim potrebama. Savjetodavne usluge na Zapadnom Balkanu trenutno podržava Švedska putem grantova Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).

“Krediti EBRD-a se daju lokalnim partnerskim bankama i mikrokreditnim finansijskim institucijama, koje zauzvrat obezbjeđuju ciljane kredite kompanijama koje su u vlasništvu ili kojima rukovode žene u preko 20 zemalja, uključujući i šest tržišta Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

„Sida je ponosna na partnerstvo sa EBRD-em kroz program “Žene u biznisu”, koji pomaže njegovanju održivog ekosistema za preduzetništvo na Zapadnom Balkanu. Kada se ženama pruži prilika da inoviraju, vode i uspiju kao preduzetnice, od toga čitavo društvo ima koristi. Program se pokazao ključnim u pomaganju ženama da iskoriste ovaj potencijal, a istovremeno im je olakšao pristup prilagođenom savjetovanju i finansiranju od partnerskih finansijskih institucija čiji je kapacitet za dalje pozajmljivanje ovom segmentu, takođe osnažen”, kazala je Marija Melbing, šefica Sida-ine jedinice za Zapadni Balkan i Tursku.

MSP predvođena ženama i dalje se suočavaju sa preprekama u pristupu finansijama u zemljama u koje EBRD ulaže, uključujući Crnu Goru. Na njih se obično gleda kao na neprovjeren segment i stoga im lokalne komercijalne banke u nedovoljnoj mjeri pružaju usluge.

“Da bi se to pitanje riješilo, EBRD program „Žene u biznisu“ operativan je na Zapadnom Balkanu od 2014. godine. Do kraja 2022. godine, kroz program je isplaćeno 74 miliona eura finansijskih sredstava za približno 6.000 žena preduzetnica. Pored Sida-e, ovaj program su ranije podržali Italija i Luksemburg. Uz donatorsku podršku, “Žene u biznisu” su takođe realizovale preko 600 savjetodavnih projekata i obučile preko 900 žena na Zapadnom Balkanu”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve