Srijeda, 26 Juna, 2024
Rubrika:

EBRD i EU podržavaju mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori

Krediti i grantovi za investicije koje će povećati konkurentnost u sektoru MSP

Mala i srednja preduzeća (MSP) su od ključnog značaja za crnogorsku ekonomiju, imajući u vidu da čine 99 odsto ukupnog broja preduzeća i zapošljavaju dvije trećine ukupne radne snage. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ima strateške prioritete, među kojima je svakako podrška MSP za koje je predviđen grant od tri miliona eura – kazao je šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori Remon Zakaria na današnjem predstavljanju programa podrške konkurentnosti MSP.

EBRD će u okviru ovog programa, obezbijediti lokalnim komercijalnim bankama kredite za dalje plasiranje malim i srednjim biznisima kao podršku njihovim investicijama u novu opremu, tehnologiju i usaglašavanje sa EU standardima. U Crnoj Gori ovaj program je trenutno aktivan preko Crnogorske komercijalne banke (CKB). Za korisnike je predviđena posebna povoljnost povraćaja 15 odsto investicije, koji obezbjeđuje EU nakon verifikacije implementirane investicije do jednog miliona eura. Osim mogućnosti kreditiranja, programom je predviđena i besplatna tehnička pomoć međunarodnih stručnjaka koji će pomagati MSP da pronađu najbolja rješenja kako bi postali konkurentniji.

Državni sekretar Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Armend Milla kazao je da MSP imaju posebnu ulogu u razvoju crnogorske ekonomije, dodajući da je ovaj resor kreirao programe za razvoj preduzeća, posebno u cirkularnoj i zelenoj ekonomiji i digitalizaciji. Ukazujući da sa EBRD imaju odličnu saradnju kada je riječ o podršci MSP, Milla je naveo da su zajednički stvorili kanal za komunikaciju MSP sa institucijama kroz portal za podršku.

Zamjenik šefice delegacije EU u Crnoj Gori Riccardo Serri je ocijenio da su svjesni izazova sa kojima se MSP sreću, počevši od ograničenog pristupa finansijama, niskog nivoa digitalizacije, dodajući da je riječ o krucijalnom sektoru kojem je potrebna pomoć u povećanju konkurentnosti. Serri je podsjetio da kancelarija delegacije u EU vodi više grantova koji su predviđeni MSP, ženama, te mladim istraživačima, pozivajući zainteresovane da se prijave kako bi dobili mogućnost da iskoriste ta sredstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve