Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Drakić sa delegacijom Svjetske banke: Preduslov razvoja svih oblasti privrede je kvalitetna infrastruktura

Sastanak je realizovan u sklopu konsultacija za uspostavljanje Partnerskog okvira Svjetske banke sa Crnom Gorom za predstojeći period

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić sastala se sa Kristoferom Šeldonom, šefom Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i njegovim saradnicima. Prema njenim riječima, privrednici ističu potrebu za stabilnim poslovnim okruženjem, te da na vrijeme budu konsultovani pri izradi legislative koja se odnosi na poslovni ambijent.

Sastanak je realizovan u sklopu konsultacija za uspostavljanje Partnerskog okvira Svjetske banke sa Crnom Gorom za predstojeći period.

Svakih pet godina Svjetska banka pravi Partnerski okvir, svojevrsnu strategiju za zemlje u kojima djeluje, zasnovanu na analizi ekonomskih kretanja i ključnih izazova za njen razvoj. Svjetska banka obezbjeđuje tehničku podršku u razvojnim procesima, a Crnu Goru percipira kao državu koja će imati značajne benefite od reforme politika i afirmacije investicionih potencijala. U posebnom fokusu Svjetske banke je turizam i zaštita životne sredine.

“Veoma cijeneći važnost Privredne komore kao krovne asocijacije crnogorske privrede, Svjetska banka je tu da se upoznamo sa glavnim izazovima sa kojima se susrijeću vaše kompanije”, kazao je Šeldon.

Drakić je upoznala sagovornike sa djelatnošću i ulogom Komore u kreiranju poslovnog ambijenta i zastupanju interesa privrede. Ona je ukazala na naročitu angažovanost ove asocijacije u izradi Mape puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji.

Ukazala je na izazove za crnogorsku privredu u kontekstu situacije izazvane kovid krizom i ratom u Ukrajini.

Prema njenim riječima, privrednici ističu potrebu za stabilnim poslovnim okruženjem, te da na vrijeme budu konsultovani pri izradi legislative koja se odnosi na poslovni ambijent.

Siva ekonomija je takođe identifikovana kao jedan od glavnih izazova i ukazano je na neophodnost suzbijanja ove pojave.

Privreda se takođe srijeće sa izazovima nelikvidnosti, porasta cijena inputa, što naročito utiče na realizaciju poslova u okviru javnih nabavki.

Predsjednica je istakla očekivanje da će pristup neophodnim finansijama biti umnogome olakšan aktivnostima Kreditno garantnog fonda.

“Preduslov razvoja svih oblasti privrede je kvalitetna infrastruktura”, naglasila je Drakić.

Tokom sastanka je afirmativno govoreno o realizaicji projekta MIDAS sa Svjetskom bankom, koji je doprinio unapređenju crnogorske poljoprivrede, te  je iz Privrede komore ocijenjeno da bi on mogao biti primjer za slične podrške drugim privrednim oblastima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve