Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Delegacija CBCG u posjeti EBRD-u: Razgovarano o inicijativama i implementaciji ESG standarda u finansijski sistem

U okviru posjete EBRD-u, kako je saopšteno,  organizovani su sastanci na visokom nivou na kojima je bilo riječi o unapređenju saradnje između dvije institucije i planovima za buduće zajedničke aktivnosti

Delegacija Centralne banke Crne Gore na čelu sa guvernerkom Irenom Radović posjetila je danas Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu.

U okviru posjete EBRD-u, kako je saopšteno,  organizovani su sastanci na visokom nivou na kojima je bilo riječi o unapređenju saradnje između dvije institucije i planovima za buduće zajedničke aktivnosti.

U saopštenju za medije navodi se da na sastanku sa Fransisom Maližom, direktorom za finansijske institucije i članom Izvršnog komiteta EBRD-a, razgovarano je o brojnim ekonomskim temama, sa posebnim osvrtom na potrebu unapređenja pristupa izvorima finansiranja u Crnoj Gori, a naročito za ranjive kategorije stanovništva.

“Razgovarano je i o intenziviranju saradnje CBCG i EBRD-a na planu daljeg snaženja crnogorskog regulatornog i supervizorskog okvira, kao i o konkretnim inicijativama koje podržavaju zelenu tranziciju i implementaciju ESG standarda u finansijski sistem”, kaže se u saopštenju CBCG.

Navodi se da Maliž je istakao spremnost EBRD-a da dodatno intenzivira saradnju sa CBCG, usmjerenu na snaženje finansijske stabilnosti i poboljšanje ekonomskog ambijenta u Crnoj Gori.

Iz CBCG dodaju da Radović i direktor Maliž potpisali su danas Memorandum o saradnji na planu realizacije WE Finance Code projekta.

“Ovim dokumentom se konkretizuju dalji koraci na planu realizacije ovog projekta, čiji je glavni cilj otključavanje ekonomskog potencijala žena kroz unapređenje pristupa izvorima finansiranja za crnogorska mikro, mala i srednja preduzeća kojima rukovode žene ili su njihove vlasnice”, ukazuju iz CBCG.

Današnji sastanci potvrđuju posvećenost obje institucije unapređenju saradnje usmjerene na poboljšanje ekonomskog ambijenta u Crnoj Gori i izgradnju zelenije i otpornije budućnosti, zaključeno je tokom susreta.

Podsjećamo, ESG izvještavanje je proces kreiranja i objavljivanja izvještaja od strane kompanije o uticaju koji ima na životnu sredinu (environmental), društveno okruženje (social), kao i o načinu na koji upravlja organizacijom (governance).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve