Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Damjanović: Crnogorski investicioni ambijent raznolik, omogućava ulaganja iz cijelog svijeta

Na sastanku je ocijenjeno da uspješna saradnja Crne Gore i Kine, može biti spona u postavljanju trilateralne saradnje u određenim projektima, koja bi uključivala i Evropsku uniju, jedan je od zaključaka susreta.

Odlazeći ministar finansija Aleksandar Damjanović primio je u posjetu ambasadora Kine u Crnoj Gori, Fana Kuna koji je ovom prilikom predstavio svog novog savjetnika za ekonomska pitanja, Wanga Changjianga, čija uloga će, kako je kazao, biti da da dodatni impuls još boljoj ekonomskoj saradnji dvije prijateljske države.

“NR Kina, pored oblasti za koje je prethodno iskazala interesovanje (infrastruktura, energetika i obrazovanje), zainteresovana i za ulaganje u digitalnu infrastrukturu, kao i u mješovite projekte, koji bi obuhvatali više oblasti istovremeno”, naglasio je ambasador Fan.

Na sastanku je ocijenjeno da uspješna saradnja Crne Gore i Kine, može biti spona u postavljanju trilateralne saradnje u određenim projektima, koja bi uključivala i Evropsku uniju, jedan je od zaključaka susreta.

Budući da Kina ima izuzetno visok nivo robne razmjene sa Evropskom unijom, iz resora navode da je zaključeno da bi trebalo dodatno raditi na jačanju ekonomskih i trgovinskih veza i sa državama koje pretenduju na članstvo, a to svakako jeste Crna Gora.

Partnerstvo Kine i Crne Gore, kako ističu, prepoznato je i kao baza dobrih regionalnih odnosa, naročito sa Srbijom, za koju je vezana inicijativa zajedničke izgradnje autoputa, za šta je u prethodnom periodu iskazana spremnost na nivou sve tri države, a o čemu je dogovoreno da se uskoro i formalno razgovara.

“Vjerujem da je crnogorski investicioni ambijent dovoljno raznolik i podsticajan i da omogućava investicionu diverzifikaciju, odnosno ulaganja iz cijelog svijeta”, kazao je Damjanović dodajući da se u tom kontekstu očekuje još konkretnijih inicijativa i od kineske strane.

Navodi se da se ambasador Fan, zahvalio na Damjanoviću na “istinskom dopinosu” za produbljivanje partnerske saradnje dvije zemlje, izrazivši očekivanje da će se takva dinamika nastaviti i ubuduće, kao i da će ostali donosioci odluka pokazati visok nivo zainteresovanosti za ekonomsko partnerstvo sa NR Kinom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve