CRNOGORSKU KAFU piju i Amerikanci

Kafa proizvedena u Crnoj Gori od ovog mjeseca se može kupiti u više od 10.000 marketa širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u koje je danilovgradska firma Crnagoracoop krajem februara otpremila prvi kontejner robe, pišu Dnevne novine.

foto: Vedran Ilić/CdM

Pored kafe, na policama američkih prodavnica naći će se i 28 vrsta konditorskih proizvoda nakon što su prethodno 21 dan putovali iz Luke Bar do Njujorka.

Dugo priželjkivan izvoz u Ameriku ovo preduzeće je ostvarilo poslije skoro pet decenija poslovanja, tokom kojih je u više navrata pokušavalo da robu prebaci “preko bare”.

kafa
Dugo priželjkivan izvoz u Ameriku ovo preduzeće je ostvarilo poslije skoro pet decenija poslovanja FOTO: Vedran Ilić

– Izvoz u SAD uhodavam već dugo godina. Imali smo partnera u Čikagu, ali je on kočio sa isplatama i često tražio kompenzaciju. Sada smo našli drugog partnera sa sjedištem u Njujorku, koji pokriva čitavu zemlju. Poslali smo jedan kontejner robe i već spremamo drugi – ispričao je Dnevnim novinama Nedeljko Babić, izvršni direktor kompanije.

On je na razgovor sa ekipom DN došao sa sastanka u Investicionom razvojnom fondu, gdje je pokušavao da dogovori kreditni aranžman vrijedan milion i po eura koji bi njegovoj firmi omogućio nabavku potrebne količine sirovina i podstakao izvoz u SAD.

Izvoz skup posao

Obeshrabren uslovima koje su mu predočili u Fondu, Babić priča da je izvoz skup posao, koji pravi velike troškove. Partnerstvo sa Amerikancima ostvario je na kraju prošle godine, tokom koje je Crnagoracoop poslovala u minusu. Uspio je, kako ukazuje, da postigne veću cijenu u odnosu na evropsko tržište, pa se nada da će, ako dobije podršku države i komercijalnih banaka, firmu izvući iz finansijskih problema.

– U Americi će crnogorsku kafu da pije mnogo ljudi, ovi koji su je kupili prilikom degustacije nijesu imali nijednu primjedbu. To je ogromno tržište, jako. Partneri su ozbiljni i nema kao kod nas da zovete i molite dobavljača da vam plati robu koju je uzeo. Oni traže da im mjesečno šaljemo četiri kontejnera, jedan nedjeljno da ide, što mi sada teško da možemo. Ako šaljete samo kafu, u jedan kontejner stanu 22 tone. U prvoj turi smo poslali sedam tona kafe, dok su ostalo bili konditori. Otpremili smo im sve vrste naših kafa. Tamo idu većinom veća pakovanja od jedan i pola kilograma, ali mi smo poslali i ona od 250 grama, da se nađe – navodi Babić.

Smještena na ulazu u Danilovgrad, fabrika Crnagoracoopa građena je sedamdesetih godina prošlog vijeka. Proizvodi koji su tada izlazili iz njenih mašina bili su među najpopularnijim u zemljama bivše Jugoslavije, a prednjačili su oni sa likom Čiča Gliše bez kojih se nije moglo zamisliti djetinjstvo.

– Ulagali smo u fabriku non-stop. Sve što sam zaradio uložio sam do zadnje pare, vjerujući da je to samo još ovaj put, još ovaj… Podigao sam i vratio 12 kredita. U međuvremenu, počelo je nekontrolisano otvaranje pržionica kafe na svakom koraku, u svakom podrumu, garaži pržila se kafa na crno. Sada smo jedina fabrika konditora u Crnoj Gori, sve su druge pocrkale – prisjetio se Babić.

fabrika crnagorakop
Smještena na ulazu u Danilovgrad, fabrika Crnagoracoopa građena je sedamdesetih godina prošlog vijeka

Osim kafe i konditora, on kaže da na američkom tržištu ima mjesta i za crnogorsku čokoladu. Spreman je da je proizvodi i da zbog toga uveća broj zaposlenih.

– Amerikanci traže proizvodnju čokolade, odmah bih to počeo i otvorio i pak centar da proizvodim palentu, mlijeko u prahu… Zaposlio bih minimalno još 40 ljudi – zaključuje Babić, kojeg optimizam ne napušta ni u osmoj deceniji pa odaje utisak čovjeka koji vjeruje da su trenutne poteškoće “samo još ovaj put”

Teško je boriti se sa konkurencijom

Proizvodi kompanije Crnagoracoop mogu se naći i u regionu, Njemačkoj i Švajcarskoj. Jedno vrijeme su bili dostupni i u Austriji, ali im je dobavljača preuzeo srbijanski Bambi, ubacivši u markete Plazmu umjesto danilovgradskog Bebi keksa. Teško je, kaže Babić, izboriti se sa konkurencijom na stranim tržištima, a nije jednostavno ni na domaćem.

– Širi nam se tržište u BiH za konditore, a ovdje ne. Crnogorci misle da je sve što je domaće loše. Tako ne misle ni Amerikanci, Bosanci, Njemci, niti Švajcarci kojima u Ženevu mjesečno šaljemo deset paleta keksa – navodi Babić.

Izvor: Dnevne novine/Pink M

Komentari

avatar