Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

CBCG utvrdila nepravilnosti u poslovanju CKB

Na osnovu činjeničnih nalaza u izvještaju, banci je u skladu sa odredbama Zakona o kreditnim institucijama izrečena supervizorska mjera koja za cilj ima blagovremeno i pravilno otklanjanje nepravilnosti u ovom segmentu poslovanja banke. Obaveza banke je da postupi u skladu sa svim zahtjevima u supervizorskoj mjeri i da blagovremeno izvještava regulatora o preduzetim aktivnostima

Centralna banka izrekla je supervizorsku mjeru Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) nakon što je vanrednom kontrolom otkrila nepravilnosti koje su dovele do pronevjere 14 miliona eura sa računa klijenata, potvrđeno je Pobjedi iz CBCG.

Naveli su da su izvršili vanrednu ciljnu kontrolu poslovanja CKB.

“Na osnovu činjeničnih nalaza u izvještaju, banci je u skladu sa odredbama Zakona o kreditnim institucijama izrečena supervizorska mjera koja za cilj ima blagovremeno i pravilno otklanjanje nepravilnosti u ovom segmentu poslovanja banke. Obaveza banke je da postupi u skladu sa svim zahtjevima u supervizorskoj mjeri i da blagovremeno izvještava regulatora o preduzetim aktivnostima”, istakli su iz CBCG.

Na pitanje Pobjede koje nepravilnosti su utvrđene, iz CBCG su odgovorili da je riječ o povjerljivim informacijama.

“Svaka izvršena ili planirana aktivnost regulatora po osnovu prethodno izrađenog izvještaja o kontroli ima povjerljiv karakter u kontekstu publikovanja određenih podataka i informacija prema trećim licima, na šta nedvosmisleno upućuje imperativno određenje iz člana 253, stav tri Zakona o kreditnim institucijama”, pojasnili su iz CBCG, dodajući da je CKB u redovnom režimu poslovanja, te da komuniciraju sa klijentima koje treba da obeštete.

Zakonom o kreditnim institucijama propisano je da je upravni odbor banke dužan da obezbijedi realizaciju supervizorskih mjera CBCG, te da će u suprotnom izreći opomenu, odnosno oduzeti odobrenje za obavljanje funkcije predsjednika i člana upravnog odbora. Istim zakonom predviđeno je da se nepravilnostima u poslovanju banke smatraju neadekvatno upravljanje rizicima, primjena nesigurnih i nesolidnih praksi, te postupanje koje nije u skladu sa ovim zakonskim rješenjem.

Pronevjera 14 miliona eura otkrivena je u februaru ove godine, kada je internom kontrolom CKB utvrdila da su neki službenici banke „skinuli“ taj iznos sa računa 200 klijenata. Od tada je banka podnijela više krivičnih prijava protiv zaposlenih, a među ostalim i protiv bivšeg izvršnog direktora Pala Kovača. Njega OTP, vlasnik CKB banke, sumnjiči da je zloupotrijebio službeni položaj u privrednom poslovanju u dijelu nevršenja dužnosti.

Banka je pokrenula i više disciplinskih postupaka prema zaposlenima, od kojih je većina završila otkazom, zbog čega su radnici podnijeli tužbe.

Glavni izvršni direktor OTP danas u Crnoj Gori

Iz CKB su juče saopštili da će predsjednik i glavni izvršni direktor OTP banke Šandor Čanji danas boraviti u posjeti Crnoj Gori, navodeći da će se sastati sa premijerom Dritanom Abazovićem, ministrom Goranom Đurovićem i guvernerom Radojem Žugićem. To je njegova prva posjeta Crnoj Gori nakon spajanja Podgoričke i CKB banke i otkrivanja pronevjere novca klijenata.

Prema informacijama Pobjede, Čanji će sa Žugićem razgovarati o kontroli poslovanja CKB i supervizorskoj mjeri. Iz banke su juče naveli da će na sastancima biti riječi o mogućnostima za jačanje podrške privredi i stanovništvu, unapređenju investicionog ambijenta i geopolitičkim prilikama.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve