Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

CBCG: Najavljene niže kamatne stope na kredite za stanovništvo

Iz CBCG su kazali da imajući u vidu izazove sa kojima se suočavaju crnogorski građani i sa namjerom da doprinese očuvanju njihovog životnog standarda, Centralna banka je pokrenula a poslovne banke podržale inicijativu za snižavanje kamatnih stopa na kredite za građane

Banke će tokom marta, a neke već od sljedeće sedmice, ponuditi niže kamatne stope na kredite građanima, dogovor je sa današnjeg sastanka guvernerke Centralne banke Crne Gore Irene Radović i uprave banaka koje posluju u Crnoj Gori.

Iz CBCG su kazali da imajući u vidu izazove sa kojima se suočavaju crnogorski građani i sa namjerom da doprinese očuvanju njihovog životnog standarda, Centralna banka je pokrenula a poslovne banke podržale inicijativu za snižavanje kamatnih stopa na kredite za građane.

„Vjerujemo da će, osim povoljnosti za građane, ponuđene kreditne linije sa nižim kamatnim stopama podstaći jačanje tržišne konkurencije, što će otvoriti prostor za dodatne korekcije cjenovne politike banaka“, istakla je Radović.

Predsjednik Udruženja banaka Crne Gore i predsjednik uprave Erste banke Aleksa Lukić iskazao je zadovoljstvo inicijativom CBCG i istakao da su “sve banke podržale ovu akciju, želeći da osnaže povjerenje svojih klijenata i potvrde svoju društvenu odgovornost”.

Kao predstavnik uprave Erste banke, Lukić je saopštio da će ova banka „ponuditi novi set proizvoda po izuzetno povoljnim kamatnim stopama, poput kredita za mlade bračne parove koji rješavaju svoje stambeno pitanje po kamatnoj stopi od 3,99 odsto”.

“Takođe ćemo obezbijediti atraktivnije kamatne stope za penzionere, za čak 1,5 odsto niže od postojećih, dok će svim građanima biti ponuđeni potrošački krediti obezbijeđeni hipotekom po kamatnoj stopi od 5,99 odsto u odnosu na trenutnih 6,79 odsto“, kazao je Lukić.

Predsjednik uprave CKB banke, najveće banke na crnogorskom tržištu, Tamaš Kamaraši kazao je da će ova banka „partnerski podržati svaki prijedlog koji može doprinijeti dobrobiti građana i zajednice“.

„CKB banka već u martu mladima do 30 godina ponuditi stambene kredite sa fiksnom kamatnom stopom i do 4,49 odso, dok će za ostale klijente zadržati najdužu ročnost, najbolju fiksnu kamatnu stopu i uslove osiguranja“, dodao je Kamaraši.

U dijelu gotovinskih kredita, kako je kazao, CKB banka će kreirati posebnu ponudu za ročnosti do šest godina i uporedo pripremiti niz novih povoljnosti za penzionere.

Martin Leberle, predsjednik uprave NLB banke, istakao je da će se „rezultati ovog sastanka osjetiti već od naredne sedmice, kada će ova banka ponuditi niže kamatne stope na proizvode namjenjene građanima, koji uključuju stambene i gotovinske kredite“.

Iz CBCG su kazali da na sastanku je bilo riječi i o aktuelnim dešavanjima i trendovima u bankarskom sektoru, kao i o planovima za naredni period.

“Konstatovano je da banke predstavljaju najstabilniji i najuređeniji dio crnogorske privrede, čije poslovanje karakteriše dobra regulacija tržišta, visoka likvidnost i adekvatna kapitalizovanost”, jedan je od zaključaka.

Guvernerka je saopštila i da Centralna banka uvodi praksu redovnih sastanaka sa bankama, što će, kaže, predstavljati platformu za otvorenu diskusiju o svim izazovima sa kojima se bankarski sektor susreće.

„Na ovaj način dodatno ćemo unaprijediti naš odnos i postići zajedničke ciljeve – osiguranje dugoročne finansijske stabilnosti i stvaranje preduslova za dinamičniji ekonomski razvoj i unapređenje životnog standarda građana“, istakla je Radović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve