Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

CBCG: Manje interesovanje građana za moratorijum

Podaci Centralne banke pokazuju da je moratorijum dva odobren u ukupnom iznosu od 99,3 miliona eura, što predstavlja 3,43 odsto svih aktivnih kredita banaka na 30.jun 2020. godine. U toj instituciji su saopštili da je za odgađanje otplate zainteresovano više pravnih nego fizičkih lica

Podaci Centralne banke pokazuju da je moratorijum dva odobren u ukupnom iznosu od 99,3 miliona eura, što predstavlja 3,43 odsto svih aktivnih kredita banaka na 30.jun 2020. godine. U toj instituciji za Radio Crne Gore su saopštili da je za odgađanje otplate zainteresovano više pravnih nego fizičkih lica.

foto pixabay.com, Ilustracija

Podaci Centralne banke pokazuju da je moratorijum dva  odobren u ukupnom iznosu od 99,3 miliona eura, što predstavlja 3,43 odsto svih aktivnih kredita banaka na 30.jun 2020. godine. U toj instituciji za Radio Crne Gore su saopštili da je za odgađanje otplate zainteresovano više pravnih nego fizičkih lica. Analitičar Predrag Drecun ocjenjuje da je slabo interesovanje posljedica troškova koje na kraju, kako kaže, ipak plaća klijent.

Od 22.maja zainteresovani klijenti još jednom mogu odložiti otplatu kredita tri mjeseca. Uslovi su izmjenjeni u odnosu na prvi moratorijum kada su to  mogli iskoristiti svi građani i pravni subjekti. Da je interesovanje za moratorijum dva  slabije potvrđuju i podaci koje je za  Radio Crne Gore saopštila Željka Asanović iz Centralne banke.

„Prema podacima koje su banke dostavile Centralnoj banci moratorijum dva je odobren u ukupnom iznosu od 99,3 miliona eura, što predstavlja 3,43 odsto svih aktivnih kredita banaka na 30. jun 2020. godine“, navela je Asanović.

Statistika monetarne vlasti pokazuje i to da je na kraju juna u moratorijumu bilo preko 154 miliona zajmova po prvobitnoj odluci Centralne banke iz marta. Asanović naglašava da su drugi put odlaganje otplata rata iskoristili uglavnom pravni subjekti.

„Najveći dio kredita u moratorijumu dva se odnosi na kredite pravnih lica i to 59,5 miliona ili 3,98 odsto ukupnih kredita pravnih lica. Krediti u moratorijumu fizičkih lica iznose 39,7 miliona eura i čine 2,84 odsto ukupnih zajmova odobrenih građanima“, rekla je Asanović.

Podsjećamo, pravo na odlaganje plaćanja rata, koje je Centralna banka predložila bankama u martu kada je i počeo prvi talas virusa korona, iskoristilo je gotovo 65 hiljada klijenata, a u moratorijumu je bilo milijardu i 350 miliona eura. Da kažemo i to da je nedavno saopšteno da monetarna vlast neće predložiti i treći moratorijum, pa klijentima koji imaju problem sa otplatom na raspolaganju je restrukturiranje, a kako je zaključila Asanović u toj situaciji klijenti imaju mogućnost u neposrednom dogovoru sa bankama da dobiju i grejs period i da se takav zajam tretira kao novoodobreni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve