CBCG: Atlas banci potrebna dokapitalizacija, a IBM se oduzima dozvola za rad

Savjet Centralne bankeje odlučio da oduzme dozvolu za rad Invest banci Montenegro (IBM) i pokrene stečaj, dok je za Atlas banku predložena dokapitalizacija, saopšteno je iz CBCG.

Savjet je juče i danas razmatrao izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja Atlas i Invest banke Montenegro, u kojima je Centralna banka uvela privremene uprave 7. decembra.

Uz izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja, privremeni upravnici su dostavili i plan aktivnosti koji sadrži prijedloge za rješavanje stanja u “Atlas banci” AD Podgorica i “Invest banci Montenegro” AD Podgorica.

“Sagledavajući stanje u “Atlas banci” AD Podgorica, te uzimajući u obzir rizični profil ove banke nakon utvrđenih iznosa gubitaka i pripremljenog bilansa stanja banke, privremeni upravnik je utvrdio da bi dalji nastavak poslovanja banke bio moguć uz njenu”, navodi se u saopštenju CBCG.

Privremeni upravnik “Invest banke Montenegro” AD Podgorica je utvrdio da je finansijsko stanje ove banke negativno, da je koeficijent solventnosti banke pao ispod jedne četvrtine propisanog nivoa i da su obaveze ove banke veće od njene imovine, pa je predložio oduzimanje dozvole za rad.

“U skladu sa navedenim, Savjet je 04.01.2019. godine, u skladu sa odredbama člana 129 stav 1 tač. 7 i 9 Zakona o bankama, donio rješenje o oduzimanju dozvole za rad “Invest banci Montenegro” AD Podgorica i rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad ovom bankom u skladu sa odredbama člana 2 stav 1 Zakona o stečaju i likvidaciji banaka”, zaključeno je u saopštenju CBCG.

Komentari

avatar