Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Blokada oba granična prelaza sa Hrvatskom 28. jula: Protest zaposlenih Instituta “Dr Simo Milošević”

Protest zaposlenih instituta zakazan je za petak, 28. jul, kada će radnici na dva sata blokirati granične prelaze sa Hrvatskom

Institut „Dr Simo Milošević“ zbog situacije u kojoj se nalazi polako gubi medicinski kadar, čime opada kvalitet usluge, što će u konačnome dovesti i do gubitka pacijenata. Protest zaposlenih instituta zakazan je za petak, 28. jul, kada će radnici na dva sata blokirati granične prelaze sa Hrvatskom.

Kako se moglo čuti na konferenciji za novinare naslovljenoj „Protestima za spas Instituta“, koju su organizovali Unija slobodnih sindikata i Sindikalna organizacija Instituta, kod radnika postoji bojazan da će rasipanjem kadra i nedostatkom pacijenata, u konačnom ova zdravstvena ustanova ugasiti.

Sindikalna organizacija Instituta zajedno sa Unijom slobodnih sindikata poslala je novi apel predsjedniku Vlade u tehničkom mandatu, Dritanu Abazoviću, ministru finansija Aleksandru Damjanoviću i ministru zdravlja Dragoslavu Šćekiću, kako bi po hitnom postupku preduzeli konkretne mjere i zaustavili dalje osipanje zapošljenih, kazao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata, Srđa Keković.

Foto: RTHN
Foto: RTHN

“To je poslednji u nizu apela koje smo zajedno slali pretthodnih mjeseci, u iščekivanju konkretnih koraka, kako bi se sačuvao taj dragulj crnogorskog zdravstvenog turizma, ali i uopšte jedna nužnost potrebe svih zaposlenih, kao i građana Crne gore i Herceg Novog”, naveo je on.

Keković je podsjetio da je poslednji pokušaj privatizacije propao, te da je država jedina instanca koja će u narednom periodu upravljati Institutom.

“Ono što je alarmantno jeste da Institut napuštaju i medicinski i nemedicinski kadrovi. Ukoliko to napuštanje nastavi, doći ćemo u situaciju da gubimo Institut, jer nećemo moći da ga vratimo u pređašnje stanje. Kako Sindikalna organizacija Instituta, tako i Unija slobodnih sindikata odlučni su da istraju u borbi za očuvanje Instituta”, poručio je Keković.

Apel koji je upućen dana, Vladi ostavlja deset dana da reaguje, prije nego što radnici započnu sa protestima i blokadom saobraćaja, informisao je Keković.

U slučaju Instituta, Ustavom zagarantovana prava radnika na novčanu naknadu za uloženi rad i prava pacijenata na adekvatnu terapiju su prekršena, kazala je predsjednica Sindikata Instituta, dr Marija Obradović.

“Zbog činjenice da smo deficitarni, prvenstveno u medicinskom kadru, u određenim odjeljenjima, koja se bave medicinskom rehabilitacijom prvenstveno fondovskih pacijenata, konkretno mislim na odjeljenje za neurološku rehabilitaciju teže pokretnih i nepokretnih pacijenata, ali i na dječije i kardiološko odjeljenje, moramo da smanjujemo broj prijema, čime se kasni u adekvatnoj i na vrijeme urađenoj rehabilitaciji tih pacijenata”, istakla je ona.

Obradović je kazala da će gašenjem Instituta građani Crne Gore izgubiti pravno na rehabilitaciju, ali alternativu neće imati nigdje, jer ne postoji ustanova sa tako kvalifikovanim kadrom.

Ona je podsjetila da institucijalna i vaninstitucijalna sindikalna borba traje preko godinu i po, ali do danas iz Vlade nije stigao nikakav predlog za neko potencijalno kratkoročno ili dugoročno rješenje.

Uprkos neisplaćenim zaradama, nepotpisanom kolektivnom ugovoru i dugovanjima za doprinose, radnici rade, ali polako gube motivaciju, priča član Odbora sindikalne organizacije Instituta, Dragan Vlaović.

“Dosta je ljudi koji po dvoje i više rade u Institutu, koji su zavisni od te plate, ne mogu da prežive, jer čekaju mjesecima te zarade, da mogu da plate kredite, račune i obaveze. Svi čekamo da se to riješi, međutim, to ide u nedogled, a obećanjima nema kraja”, poručio je on.

Vlaović je kazao da radnici očekuju potpisivanje Kolektivnog ugovora, ali da ne znaju zbog čega se sa tim odugovlači, jer je ponuđena suma za otpremnine u skladu sa zakonom.

Prvi protest zakazan je za petak, 28. jul, kada će radnici na dva sata blokirati granične prelaze sa Hrvatskom.

IzvorRTHN

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve