Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

BDP po stanovniku u Crnoj Gori na 50% prosjeka EU

Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći, kako su kazali, zabilježen je u Luksemburgu

Bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći (SKM) u Crnoj Gori u 2019. godini iznosio je 50% prosjeka EU, saopšteno je iz Monstata.

”Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2019. godini iznosila je 60% prosjeka EU”, navode iz Monstata.

Oni su naveli da je Evropski zavod za statistiku (EUROSTAT) danas objavio podatke o BDP-u i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku za prošlu godinu, iskazanim preko standarda kupovne moći.

Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći, kako su kazali, zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU, i iznosi 260% evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 53% prosjeka EU.

”Od zemalja iz regiona, prema konačnim podacima EUROSTAT-a, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 65% prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 50% prosjeka EU. Srbija se nalazi na nivou od 41% evropskog prosjeka, Sjeverna Makedonija na nivou od 38%, Bosna i Hercegovina na nivou od 32%, dok se Albanija nalazi na nivou od 31% evropskog prosjeka”, navodi se u saopštenju.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema standardu kupovne moći među zemljama članicama u 2019. godini se kretala u rasponu od 58% prosjeka EU u Bugarskoj do 135% prosjeka EU u Luksemburgu.

Posmatrajući zemlje regiona, stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći se kreće u rasponu od 39% do 66% prosjeka EU.

”Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2019. godini iznosila je 60% prosjeka EU”, navodi se u saopštenju.

Od zemalja u regionu SIP po stanovniku prema SKM je najveća u Hrvatskoj i iznosi 66% prosjeka EU, dok je najniža u Bosni i Hercegovini i Albaniji sa 41% odnosno 39% prosjeka EU.

”Dok je bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, stvarna individualna potrošnja (SIP) po glavi stanovnika je alternativni pokazatelj, bolje prilagođen da opiše materijalno blagostanje domaćinstva. Generalno, nivo SIP po stanovniku je više homogen nego BDP ali i dalje postoje značajne razlike među članicama EU. Struktura stvarne indivudalne potrošnje je bazirana na homogenim skupovima proizvoda i usluga koja domaćinstva konzumiraju ali su i dalje evidentne razlike između nivoa SIP per capita među zemljama članica EU”, pojasnili su iz Monstata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve